Liczba wyników: 3502
Kobiety na całym świecie żyją średnio dłużej niż mężczyźni i to niemało, bo - w zależności od regionu - nawet kilka lat. To jednak nie oznacza, że panie spędzają ten dodatkowy czas beztrosko, ze statystyk wynika, że w zaawansowanym wieku doświadczają wielu problemów zdrowotnych i niepełnopsrawności.
Zaburzenia odżywiania nieproporcjonalnie częściej dotykają nastoletnich dziewcząt i młodych kobiet, ale nie każdy, kto cierpi na dolegliwości takie jak anoreksja lub bulimia pasuje do tego opisu. Dojrzałe panie również doświadczają tych wyniszczających organizm chorób.
Osoby starsze, które dostarczają organizmowi odpowiednią ilość witaminy E, mają mniejsze ryzyko rozwoju otępienia niż ludzie, których dieta jest uboga we wspomnianą substancję.
Zakrzepica żył głębokich – tak brzmi pełna nazwa opisywanej choroby – jest przyczyną śmierci około 50 tysięcy Polaków rocznie, znaczna ich część to osoby starsze.
Kobiety, które jedzą dużo jagód i truskawek, doświadczają wolniejszego osłabienia zdolności poznawczych wraz z wiekiem niż panie spożywające mniej owoców bogatych we flawonoidy, wynika z amerykańskich badań.
Choroba nowotworowa oznacza nie tylko konieczność walki o swoje zdrowie - być może ratunku będzie wymagał związek. W gorszej sytuacji są chorujące kobiety. Mężczyźni znacznie częściej porzucają niedomagające partnerki. Panie o wiele rzadziej odchodzą od chorych mężów.
Komedie romantyczne - chyba wszyscy chętnie je oglądają. Szczególnie gustują w nich panie, ale przecież i panów nie trzeba długo namawiać. W Salonie też lubimy je oglądać, zwłaszcza te na tzw. poziomie. Salon Kulturalny przygootował subiektywny ranking komedii romantycznych.
W ostatnich dekadach wzrosła częstotliwość raka jelita grubego u osób poniżej 50-go roku życia. Jedną z możliwych przyczyn jest rosnący wskaźnik otyłości i stosowania diety wysokotłuszczowej. Teraz odkryto, jak bogate w tłuszcz jedzenie może zmieniać bakterie jelitowe i substancje trawienne zwane kwasami żółciowymi, nasilając prawdopodobieństwo rozwoju raka jelita grubego.
Badanie amerykańskich uczonych z Behavioral and Epidemiology Research Group pokazało, że kobiety, które schudły i zachowały nową wagę, mają niższe ryzyko raka piersi niż panie z nadwagą, u których masa ciała nie uległa żadnej zmianie.
Zimą mamy większą ochotę na cięższe potrawy, ponieważ nasz organizm nastawia się na tryb magazynowania. Jedzenie w tym okresie powinno być przede wszystkim bogate w witaminy i minerały, które dostarczają naszemu organizmowi m.in. ryby. O tym dlaczego są one ważnym elementem żywienia, jakie ryby należy, a jakich nie należy jeść opowie Konrad Gaca – ekspert do spraw żywienia.