Liczba wyników: 2340
Część składników cebuli ma właściwości przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe, więc można wykorzystać to warzywo do konserwacji żywności.
Suplementy diety mogą spowolnić postęp zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem (age-related macular degeneration, AMD), jednej z częstych przyczyn utraty wzroku u osób starszych. Jak się okazuje, stosowanie takich przeciwutleniaczy, jak luteina i zeaksantyna może pomóc ograniczyć ryzyko rozwoju AMD silniej niż preparaty z beta-karotenem.
Osoby zakażone Covid-19 są również w grupie zwiększonego ryzyka zaburzeń rytmu serca, takich jak migotanie przedsionków, ostrzegają eksperci z Uniwersytetu w Umeå w Szwecji.
Leki obniżające poziom cholesterolu o nazwie statyny wykazują znaczne korzyści w zmniejszaniu ryzyka zawałów serca i udarów mózgu spowodowanych zakrzepami krwi u pacjentów z grupy podwyższonego ryzyka. Farmaceutyki te wiążą się z niskim ryzykiem wystąpienia działań niepożądanych, a korzyści z ich stosowania przewyższają prawdopodobieństwo skutków ubocznych.
Jogurt może mieć nieznaną wcześniej zaletę: eliminować zapach czosnku.
Licząca sobie ponad 2 tysiące lat praktyka chińskich zielarzy polegająca na badaniu ludzkiego języka pod kątem oznak choroby jest obecnie stosowana przez informatyków wykorzystujących uczenie maszynowe i sztuczną inteligencję.
Jedzenie czosnku pomaga przeciwdziałać związanym z wiekiem zmianom w florze bakteryjnej jelit, powodujących problemy z pamięcią. Takie korzyści uzyskuje się dzięki siarczkowi allilu, związkowi występującemu w czosnku i znanemu z prozdrowotnych właściwości.
Według międzynarodowego zespołu ekspertów czas zmienić sposób myślenia o żywności ultraprzetworzonej.
Na Uniwersytecie Kolumbii Brytyjskiej odkryto, że ryzyko wystąpienia chorób psychicznych w latach poprzedzających rozwój stwardnienia rozsianego jest prawie dwukrotnie większe niż wśród ludzi bez tej choroby.
Osoby, które przedkładały osiągnięcia nad przyjemność, następnego dnia były mniej szczęśliwe, mówią psycholodzy na podstawie badania przeprowadzonego w trzech krajach.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji