Liczba wyników: 476
Niewielkie ilości alkoholu mogą wzmacniać serce.
Jak wynika z nowych badań, wyższy poziom witaminy D w organizmie może oznaczać osłabienie ryzyka rozwoju cukrzycy lub odsunięcie rozwoju choroby w czasie.
Naukowcy odkryli setki genów zaangażowanych w rozwój cukrzycy i innych zaburzeń metabolicznych.
Nie eliksir, ale enzym młodości powstrzymuje procesy starzenia się i chroni przed przykrymi dla zdrowia i urody efektami upływu czasu. Mechanizm jednak nie jest zupełnie prosty - nie da się po prostu większyć ilości enzymu w organizmie i liczyć na dobre efekty, bo nie w każdym przypadku jest to bezpieczne.
Nadmierna waga wiąże się ze zmianami co do możliwości odczuwania smaku. Z badań na myszach wynika, że otyłość oznacza istotne zmniejszenie ilości kubków smakowych na języku.
E-papierosy mają być zdrowszym odpowiednikiem standardowych papierosów, ale kolejne badania wskazują, że również poważnie mogą szkodzić naszemu organizmowi.
Ograniczenie kaloryczności diety może nam pomóc lepiej myśleć. Mózgi zwierząt na diecie niskotłuszczowej i na menu o zmniejszonej wartości kalorycznej były biologicznie młodsze niż pozostałych gryzoni.
Od dawna wiadomo, że dieta może mieć wpływ na ryzyko rozwoju różnych nowotworów, okazuje się jednak, że może też oddziaływać na sam wzrost i rozprzestrzenianie się raka, ostrzegają uczeni z Cambridge University.
Lampka wina czy butelka piwie po długim dniu pracy i innych obowiązków wiąże się nie tylko z odprężeniem, ale może pomóc w procesie oczyszczania mózgu.
E-papierosy mogą być niebezpieczne dla zdrowia, ostrzegają uczeni z New York University. Urządzenia te mogą zwiększać ryzyko zachorowania na choroby serca, raka płuc i pęcherza.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem