Liczba wyników: 2636
Drobne cząsteczki zanieczyszczeń powietrza mogą mieć szereg skutków dla zdrowia, a ekspozycja na ich wysokie stężenia jest czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia. Nowe badania prowadzone przez medyków z Massachusetts General Hospital (MGH) pokazują, że cząstki te są szkodliwe dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego - aktywują produkcję komórek zapalnych w szpiku kostnym, co prowadzi do zapalenia tętnic.
Od jakiegoś czasu wiadomo, że istnieje związek pomiędzy religijnością i satysfakcją z życia. Jaki jest jednak „sekretny składnik" religii, który czyni ludzi szczęśliwszymi?
Zaszczepienie starszych osób przeciw COVID-19 w pierwszej kolejności uratuje znacznie więcej istnień ludzkich w niż priorytetowe traktowanie innych grup wiekowych, a im wolniej się to odbywa i bardziej rozpowszechniony staje się wirus, tym ważniejsze jest szczepienie seniorów.
Cukier różnego rodzaju jest są potrzebny, aby dostarczyć nam energii i w umiarkowanych dawkach przyczynia się do dobrego samopoczucia. Jego utrzymujcy się nadmiar jednak uszkadza komórki, a także może zwiększyć ryzyko rozwoju raka. Paracelsus miał rację, gdy mówił, że dawka substancji może stać się trucizną.
Pacjenci z chorobą zwyrodnieniową stawów cechują się wyższym ryzykiem przedwczesnej śmierci, czynnikiem tego jest brak aktywności, w tym unikanie chodzenia.
Social media (media społecznościowe) mają nas duży, nie zawsze jednak korzystny, wpływ. Z jednej strony umożliwiają pozostawanie w kontakcie z przyjaciółmi, rodziną, czy ludźmi o podobnych zainteresowaniach, z drugiej jednak wywołują negatywne emocje: zazdrość, żal i niższą samoocenę. Co więcej, mogą uzależniać...
Uczeni postanowili sprawdzić, czy genetyczne związane z bezsennością mają też wpływ na wyższe zagrożenie chorobami serca i udarem mózgu.
Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization) apeluje o wprowadzenie prawa, które skłoni producentów żywności wyeliminowanie szkodliwych sztucznych tłuszczów trans z artykułów żywieniowych.
Na całym świecie kobiety żyją dłużej niż mężczyźni na całym świecie, chociaż różnice te najbardziej są widoczne w bogatych krajach - wskazuje raport Światowej Organizacji Zdrowia (WHO).
Praca zazwyczaj wymaga pozostawania wielu godzin poza domem, oznacza więc konieczność jedzenia posiłków poza swoją kuchnią czy jadalnią, a to często równa się dokonywaniu niedietetycznych wyborów. Kiedy sprawdzono ofertę gastronomiczną w środowisku pracy, okazało się, że sprzyja ona nadwadze i otyłości.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji