Liczba wyników: 1489
Niemal jedna na pięć osób z nadciśnieniem, przyjmuje lek, który może dodatkowo podnosić ciśnienie krwi.
Kobiety, które prowadziły zdrowy styl życia, w tym zachowywały prawidłową masę ciała, nie paliły papierosów, regularnie ćwiczyły, odpowiednio długo spały, stosowały dietę o wysokiej jakości i piły umiarkowane ilości alkoholu, miały o połowę mniejsze ryzyko „long COVID" w porównaniu z kobietami niestosującymi zaleceń zdrowego trybu funkcjonowania.
Kolejni eksperci mówią, że izolacja społeczna jest istotnym czynnikiem ryzyka dla demencji. Nowe technologie mogą jednak skutecznie ją osłabiać.
Odkryto mechanizm molekularny, który może powodować związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej (AMD). Okazuje się, że otyłość ma wpływ na ryzyko choroby.
Miód poprawia kluczowe wskaźniki zdrowia kardiometabolicznego, w tym poziom cukru we krwi i cholesterolu, szczególnie jeśli jest surowy i pochodzi z jednego źródła kwiatowego.
Aspartam, sztuczny słodzik znajdujący się w wielu rozmaitych produktach spożywczych i napojach, ma związek zachowaniami przypominającymi zaburzenia lękowe.
Szczepionki przeciw grypie mogą uratować życie pacjentów z chorobami układu krążenia, zmniejszając powikłania sercowe, a także zapobiegając grypie.
W przypadku osób z nadwagą oczekiwana długość życia ulega skróceniu o dwa miesiące na każdy dodatkowy kilogram masy ciała. Z kolei edukacja sprzyja długowieczności, mówią uczeni z Uniwersytetu w Edynburgu.
Choć witamina D jest wytwarzana w naszym organizmie dzięki światłu słonecznemu, wielu ludzi ma jej niedobory.
W tym roku nagrodę Nobla w dziedzinie chemii otrzymały trzy osoby: Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal oraz K. Barry Sharpless. Uczeni zostali nagrodzeni „za rozwój tzw. chemii ‘klik' i chemii bioortogonalnej".
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji