Liczba wyników: 1574
Upływający czas odgryza się zębem na naszym ciele, a oznaki starzenia najbardziej widoczne są na twarzy. Jednakże nie są to tylko zmarszczki, równie często mamy do czynienia z piegami, plamami i przebarwieniami, które powstały pod wpływem słońca. Wiatr czy mróz na naszą skórę ma także negatywne oddziaływanie, pod ich wpływem naczynka się rozszerzają lub pękają. Skóra traci swą naturalną sprężystość. Te wszystkie procesy nazywamy fotostarzeniem się skóry. Współczesna medycyna estetyczna pozwala nam jednak wyeliminować te problemy w znakomitej większości, a na ratunek przychodzi nowoczesna laseroterapia.
Od 50-go roku życia następuje stopniowe osłabienie zarówno aktywności fizycznej, jak i zdolności poznawczych, ponieważ są one ze sobą skorelowane. Co słabnie jednak jako pierwsze? Czy aktywność fizyczna wpływa na mózg, czy odwrotnie? Aby odpowiedzieć na to pytanie, wykorzystano bazę danych ponad stu tysięcy osób w wieku 50 - 90 lat, których zdolności fizyczne i poznawcze były mierzone co dwa lata przez ponad dekadę.
Już w trzeciej dekadzie życie niektóre zdolności poznawcze ulegają osłabieniu. Proces starzenia się mózgu zaczyna się dość wcześnie i nieustępliwie postępuje wraz z wiekiem. Wszystko to jednak nie dzieje się zupełnie poza naszą „jurysdykcją", odpowiedni styl życia pomoże powstrzymać negatywne czynniki starzenia się. Jednym z jego elementów jest dostarczanie organizmowi odpowiednich składników odżywczych, w tym witamin.
Przygotowując wigilijną kapustę czy świąteczne ciasta często sięgamy po różnego rodzaju przyprawy. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pachnący proszek czy ziarenka dają nie tylko wspaniały zapach i smak przygotowywanym potrawom, ale mają także dobroczynny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Większość przypraw zawiera olejki eteryczne i garbniki, które hamują rozwój szkodliwych mikroorganizmów i bakterii i mają działanie przeciwzapalne. Oprócz tego znajdziemy w nich glikozydy działające łagodząco na górne drogi oddechowe i regulujące pracę serca, a także kwasy organiczne i gorycze wpływające korzystnie na procesy trawienne.
Utrzymanie dobrej kondycji pomimo dojrzałego wieku wydaje się takie trudne. Jak wskazują jednak badania naukowe, recepta na to może być ndzwyczaj prosta. Wystarczy pić więcej herbaty. Lista korzyści płynących z regularnego spożywania tego napoju jest dość długa. Herbata wzmacnia system odpornościowy, obniża stężenie cukru we krwi, opóźnia procesy starzenia, zmniejsza ryzyko wystąpienia raka, obniża stężenie cholesterolu, spala kalorie, tłuszcz i węglowodany, obniża poziom stresu oraz ciśnienie tętnicze, zmniejsza ryzyko zawału serca, udaru mózgu czy krzepliwości krwi.
Wraz z wiekiem mogą słabnąć nasze zdolności poznawcze i przyjąć formę chorobową, taką jak demencja. Ponieważ zaś średni wiek życia wydłuża się, dbałość o zachowanie pełni możliwości kognitywnych staje się kluczowym elementem zapewnienia zdrowej starości i niezależności, pomimo upływu lat. Uczeni z kilku amerykańskich placówek naukowych odkryli, że dobrym sposobem na zachowanie wysokich zdolności poznawczych jest anagażowanie się w różnorodne aktywności.
Psycholodzy odkryli, że stres w obliczu niesprawiedliwości może skłonić nasz mózg w stronę altruizmu.
Trening mentalny zmniejsza stężenie hormonu stresu, kortyzolu, we włosach - ilość tego związku w organizmie i nasilenia problemów emocjonalnych są ze sobą powiązane.
Istnieją genetyczne powiązania między nieswoistym zapaleniem jelit (inflammatory bowel disease, IBD) a chorobą Parkinsona (PD).
Odkryto, że ekspozycja skóry na światło ultrafioletowe (UV) może nasilić objawy kliniczne chorób autoimmunologicznych, takich jak toczeń.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem