Liczba wyników: 4930
Czarny bez, owoce maliny, lipa, piołun, bylica, świetlik, dziurawiec, tymianek, bratek polny, stokrotka, pokrzywa - wszystko to zioła i owoce, które powszechnie wykorzystuje się do wzmacniania odporności i leczenia infekcji, jak na przykład grypa czy przeziębienie. Wciąż mało znanym w Polsce, a bardzo skutecznym, środkiem na wzmocnienie odporności jest Pelargonium sidoides. Wyciąg z korzenia Pleargonii Afrykańskiej jest w Europie traktowany jako środek leczniczy, w Polsce natomiast dostępny jest jako suplement.
Wiadomo, że latem trzeba dużo pić, bo jest gorąco. Ale jesień i zima to sezon grzewczy, powietrze w domu jest suche, w biurze – jeszcze bardziej, bo cały czas chodzi klimatyzacja. Trzeba się więc nawadniać, a sposobem na to jest nie tylko woda. W przeciętnej diecie około 20% płynów dostarczamy sobie w postaci produktów stałych i półpłynnych. Spośród nich najwięcej wody zawierają warzywa, owoce oraz przetwory mleczne. Jakie produkty najlepiej pomogą nam nawodnić organizm?
Znana przyprawa ziele angielskie to owoce rośliny Pimenta dioica, czyli korzennika lekarskiego. Drzewo rośnie głównie w Ameryce Środkowej i Południowej. Owoce są zbierane jako zielone, a następnie suszone na słońcu lub w piecu. Przyprawa najczęściej jest używana do wzmacniania walorów smakowych wędlin, marynat, konserw, zup, a także ogórków i sałatek. Ma również zastosowanie medyczne. Pomaga m. in. przy wzdęciach, kolkach, nerwobólach, czy nadciśnieniu
Choć pełnia sezonu na brzoskwinie przed nami, w warzywniakach i marketach już można dostać te przepyszne owoce. Są powszechnie lubiane i mają wiele zastosowań kulinarnych , bo świetnie nadają się na składniki dżemów, samodzielnie podawana przekąska (np. w syropie) czy dodatek do innych potraw - i to zarówno deserów, jak i mięs. Brzoskwinie mają wiele składników odżywczych i są bardzo zdrowe, poza tym mogą być używane jako „kosmetyki". Zobacz, dlaczego warto sięgnąć po te owoce.
Owoce aronii zawarte w mają szansę zrewolucjonizować leczenie większości chorób cywilizacyjnych. Czy małe, niepozorne owoce mogą być lekiem na całe zło?Już Indianie byli przekonani, że jagody są darem Wielkiego Ducha i mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Wiara znalazła oparcie w nauce i 50 lat temu odkryto, że wolne rodniki powodują choroby i starość, niszczą białko, DNA oraz lipidy. Proces produkowania wolnych rodników hamują jedynie przeciwutleniacze (antyoksydanty).
Nie wiesz czy okres pracy za granicą będzie wliczony do emerytury lub renty, jakie przepisy Unii Europejskiej to regulują, jakie formularze należy wypełnić przy składaniu wniosku i co należy zrobić, żeby nabyć prawo do świadczenia? Odpowiedzi na te i inne pytania uzyskasz na wykładzie, który poprowadzą eksperci z ZUS.
Gdyńska fundacja "Zachowaj zdrowie w sobie" zaprasza na piąte z cyklu "O profilaktyce przy muzyce" medyczne spotkanie edukacyjne. Lek.med. Bartłomiej Siudek omówi między innymi, jakie schorzenia można diagnozować poprzez badania rezonansem magnetycznym i tomografem komputerowym, jakie są przeciwwskazania, jak wygląda badanie. Na pytania gości będą odpowiadali specjaliści.
Zdaniem naukowców z Manchester i Cambridge dieta bogata w warzywa i owoce może uchronić przed zapaleniem stawów.
Owoce i warzywa są cennym źródłem substancji, których organizm nie może zmagazynować ani samodzielnie wytworzyć. Spożywanie pięciu porcji owoców i warzyw dziennie, z których jedną porcję może stanowić sok lub mus, pozwala dostarczyć organizmowi niezbędne do prawidłowego funkcjonowania antyoksydanty i witaminy. Niespełna połowa Polaków (44,3%) stosuje się do zaleceń ekspertów i spożywa owoce dwa lub trzy razy dziennie. Rekomendowane cztery do pięciu porcji warzyw dziennie spożywa jedynie 6,7% badanych.
Opłatek, puste miejsce przy stole, kolędy i prezenty pod choinką. To pierwsze skojarzenia, jakie przychodzą nam do głowy w związku ze Świętami Bożego Narodzenia. Jakie zwyczaje celebrowane są w innych krajach?
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji