Liczba wyników: 1894
Nieco ponad wiek temu odkryto insulinę i od tego czasu poszerzyły się i udoskonaliły metody wykorzystania hormonu. Insulina jest niezbędnym lekiem w leczeniu cukrzycy typu 1, ale często także i typu 2.
Relacje z doświadczeń bliskości śmierci - z opowieściami o świetle, wizytą zmarłych bliskich, słyszeniem głosów, etc. - pobudzają naszą wyobraźnię i są zakorzenione w kulturze. Być może podczas umierania pozostajemy jakoś świadomi, mówią medycy.
Kobiety z zespołem stresu pourazowego (post-traumatic stress disorder, PTSD) i depresją mają niemal czterokrotnie większe ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych, chorób układu oddechowego, cukrzycy typu 2, wypadków, samobójstw i innych przyczyn niż kobiety bez tego zaburzenia i depresji.
Przyjmowanie witaminy D i wapnia dwa razy dziennie może zmniejszyć ryzyko ponownych zawrotów głowy.
„Strategie" spożywania posiłków, takie jak przerywany post lub jedzenie wcześniej w ciągu dnia, pomagają ludziom schudnąć poprzez zmniejszenie apetytu, ale już nie poprzez spalanie większej ilości kalorii. Czas posiłków i ich częstotliwość wpływa na 24-godzinny metabolizm energetyczny.
Wyższa ilość wysokoprzetworzonej żywności w diecie wiązać się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka i śmierci z jego powodu.
Brak uczucia sytości po posiłkach lub między nimi sprzyja przejadaniu się. Linda Milo Ohr z Institute of Food Technologists (IFT) wskazuje, które składniki odżywcze i produkty pomagają powstrzymać apetyt i utrzymać uczucie sytości na dłużej.
Istnieją pewne biologiczne podstawy różnic między płciami w chorobach związanych z otyłością, dotyczą m. in. naczyń krwionośnych w tkance tłuszczowej.
Opracowano test krwi, który pomoże przewidzieć ryzyko choroby Alzheimera do 3,5 roku przed postawieniem diagnozy.
Uczeni sprawdzili, na ile witamina D lub olej rybny mogą zapobiegać nowotworom lub chorobom układu krążenia.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem