Liczba wyników: 4645
Eksperci podkreślają, że ważne dla zdrowia jest spożycie odżywianie owoców i warzyw, które są najsilniej związane ze zmniejszeniem ryzyka chorób przewlekłych.
Seniorzy są szczególnie narażeni na niedobór cynku, niedostatek tego minerału w organizmie zaś jest związany z szeregiem chorób.
Kobiety, które wcześnie doświadczają menopauzy, mogą mieć dwukrotnie wyższe ryzyko chorób serca i udaru mózgu.
Kobiety po czterdziestce i pięćdziesiątce, które mają dobre relacje małżeńskie, są mniej narażone na rozwój wielu chorób przewlekłych w starszych latach.
Większość czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych (cardiovascular disease, CVD) dotyczy zarówno kobiet, jak i mężczyzn.
Statystyki pokazują, że dzięki zdrowszej diecie można by zapobiec ponad dwóm trzecim zgonów z powodu chorób serca na całym świecie.
Kurkumina, czyli składnik curry, może być bardzo przydatna w leczeniu poważnych stanów zapalnych, które leżą u podstaw większości chorób przewlekłych.
Poczucie istotnej celowości życia może obniżyć ryzyko chorób serca i udaru - mówią medycy z Mount Sinai St.Luke's w Nowym Jorku.
Kolejne badania pokazują, że warto zmniejszyć ilość czerwonego mięsa w diecie. Dzięki temu można uniknąć różnych chorób i wydłużyć swoje życie.
Migrena mogą mieć związek z wyższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, w tym zawału, udaru, choroby zakrzepowo-zatorowej (ŻChZZ) i migotania przedsionków.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem