Liczba wyników: 3644
Potrzeba około dwóch godzin dziennie przebywać na zewnątrz, by móc liczyć osłabienie ryzyka pewnych form raka.
To, co jesz, ma istotne znaczenie dla ryzyka rozwoju różnych form raka - m. in. wpływa na możliwość pojawienia się raka piersi.
Nawet genetyczny czynnik ryzyka udaru mózgu może być osłabiony dzięki stosowaniu diety śródziemnomorskiej.
Badania wykazały, że spożywanie alkoholu ma wpływ na zwiększenie ryzyka zachorowania na AMD u starszych kobiet. Ponadto, okazało się, że u pań po osiemdziesiątce, które palą lub paliły papierosy, prawdopodobieństwo wystąpienia choroby było wyższe niż u młodszych kobiet, które nigdy nie paliły.
Brak regenerującego snu jest według naukowców największym czynnikiem ryzyka dla rozwoju bólu u osób starszych.
Jedzenie średnio 25 gramów przetworzonego mięsa dziennie (odpowiednik jednego plastra bekonu) wiąże się z 44-procentowym wzrostem ryzyka zachorowania na demencję.
Pij kawę, twoja wątroba będzie ci za to wdzięczna. Trzy filiżanki tego napoju dziennie oznaczają zmniejszenie ryzyka raka i marskości wątroby o kilkadziesiąt procent.
Starsze kobiety z nieregularnym rytmem serca znanym jako migotanie przedsionków doświadczają o 14 procent większego ryzyka udaru niż mężczyźni z tą samą dolegliwością.
Leczenie podwyższonego ciśnienia krwi jest niezbędne dla ograniczenia ryzyka udaru mózgu osób chorych na cukrzycę.
Szybkie bicie serca, kołatanie, uczucie duszności to objawy migotania przedsionków, które jest czynnikiem ryzyka udaru mózgu. Według amerykańskich naukowców istnieje możliwość przewidzenia prawdopodobieństwa tego typu nieregularnego bicia serca poprzez ocenę poziomu przeciwutleniaczy we krwi.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję