Liczba wyników: 3651
Szwedzcy naukowcy opracowali test, na podstawie którego ocenia się prawdopodobieństwo wystąpienia demencji. Jako czynniki ryzyka wskazano: choroby układu krwionośnego, otyłość, wysokie ciśnienie i wysoki poziom cholesterolu. Każde z tych schorzeń podwaja ryzyko demencji, gdy zaś wszystkie występują jednocześnie, niebezpieczeństwo to wzrasta sześciokrotnie.
Potrzeba około dwóch godzin dziennie przebywać na zewnątrz, by móc liczyć osłabienie ryzyka pewnych form raka.
To, co jesz, ma istotne znaczenie dla ryzyka rozwoju różnych form raka - m. in. wpływa na możliwość pojawienia się raka piersi.
Nawet genetyczny czynnik ryzyka udaru mózgu może być osłabiony dzięki stosowaniu diety śródziemnomorskiej.
Badania wykazały, że spożywanie alkoholu ma wpływ na zwiększenie ryzyka zachorowania na AMD u starszych kobiet. Ponadto, okazało się, że u pań po osiemdziesiątce, które palą lub paliły papierosy, prawdopodobieństwo wystąpienia choroby było wyższe niż u młodszych kobiet, które nigdy nie paliły.
Brak regenerującego snu jest według naukowców największym czynnikiem ryzyka dla rozwoju bólu u osób starszych.
Jedzenie średnio 25 gramów przetworzonego mięsa dziennie (odpowiednik jednego plastra bekonu) wiąże się z 44-procentowym wzrostem ryzyka zachorowania na demencję.
Pij kawę, twoja wątroba będzie ci za to wdzięczna. Trzy filiżanki tego napoju dziennie oznaczają zmniejszenie ryzyka raka i marskości wątroby o kilkadziesiąt procent.
Starsze kobiety z nieregularnym rytmem serca znanym jako migotanie przedsionków doświadczają o 14 procent większego ryzyka udaru niż mężczyźni z tą samą dolegliwością.
Leczenie podwyższonego ciśnienia krwi jest niezbędne dla ograniczenia ryzyka udaru mózgu osób chorych na cukrzycę.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem