Liczba wyników: 998
Jeśli osoby starsze pozostają aktywne, ich mózgi mają więcej białek, które wzmacniają połączenia między neuronami, co pomaga zachować zdrowe funkcje poznawcze.
Osoby z demencją, w tym z chorobą Alzheimera nierzadko przyjmują leki z grupy inhibitorów cholinesterazy (cholinesterase inhibitor, ChEI), ale farmaceutyki te mogą zwiększać ryzyko nadreaktywnego pęcherza moczowego.
Cieplna obróbka pomidorów - na przykład, by przyrządzić sos do spaghetti - sprawia, że wykazują silniejszą ochronę serca i układu krążenia oraz osłabiają ryzyko raka.
Przechodząc przez dział warzywniczy lokalnego supermarketu, nie zapomnij wrzucić do koszyka czerwonej cebuli. Okazuje się, że warzywo to ma silne właściwości przeciwnowotworowe.
Zakochani są mniej zdolni do skupienia się i wykonywania zadań wymagających uwagi. Miłość może zaburzać zdolności poznawcze.
Dieta i ćwiczenia fizyczne mogą wpływać na zmniejszenie ryzyka pogorszenia funkcji poznawczych i demencji.
Po wielu zimnych miesiącach wreszcie nastały ciepłe, pogodne dni i - jak się okazuje - warto z tego korzystać. Słoneczne kąpiele, chociaż mogą do pewnego stopnia zagrażać zdrowiu, są dobrze przyjmowane przez organizm i mogą nawet sprzyjać długowieczności u kobiet.
Hiszpańscy naukowcy oszacowali, jaki czas ekspozycji na promieniowanie słoneczne jest potrzebny, by uzyskać zalecane dawki witaminy D. O ile wiosną i latem wystarczy od 10 do 20 minut na świeżym powietrzu, o tyle w miesiącach zimowych trzeba spędzić na zewnątrz niemal dwie godziny, co dla zdecydowanej większości jest trudne do osiągnięcia.
Eksperci sądzą, że zwiększona ekspozycja na promienie słoneczne - w szczególności UVA - może działać jako „interwencja" w zakresie zdrowia publicznego, jeśli okaże się, że w istocie powoduje zmniejszenie wskaźników śmiertelności z powoduCovid-19.
Jedzenie określonych składników odżywczych wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka śmierci z jakiejkolwiek przyczyny. Okazuje się jednak, że jest tu jeden warunek: źródłem składników odżywczych musi być żywność, a nie suplementy.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność