Liczba wyników: 1069
Aktywność fizyczna czyni nas szczęśliwszymi i ma istotne znaczenie dla zachowania zdrowia psychicznego.
Choroba Alzheimera rozwija się przez dekady. Rozpoczyna się śmiertelną reakcją łańcuchową, której efektem jest nagromadzenie się białek beta-amyloidu, które wyniszczają tkanki mózgu. Taka reakcja zaczyna się u myszy znacznie wcześniej, niż sądzono.
Jaja smażone lub gotowane to popularne na całym świecie danie podawane w ramach śniadania. Jednak korzyści zdrowotne z takiego posiłku mogą być przyćmione zagrożeniami - badania przeprowadzone na Uniwersytecie Południowej Australii pokazują, że nadmierna ilość jaj w diecie może zwiększyć ryzyko cukrzycy.
Regularne stosowanie leków przeciwrefluksowych - inhibitorów pompy protonowej (IPP) - wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.
Ograniczanie posiłków do wcześniejszych pór nie wpływa na efektywniejsze schudnięcie osób z nadwagą, stanem przedcukrzycowym lub cukrzycą.
Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Göteborgu pokazują, że kobiety o dłuższym okresie rozrodczym cechowały się podwyższonym ryzykiem demencji w starszym wieku w porównaniu z paniami, których płodność trwała krócej.
Covid-19 może zwiększać ryzyko zakrzepów u kobiet w ciąży lub zażywających estrogen, np. w związku hormonalną terapią zastępczą.
Kobiety, które doświadczają menopauzy przed 46 rokiem życia lub po 55-tych urodzinach, mają wyższe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 - wynika z badania obejmującego ponad 124 tysiące uczestniczek.
Joga łagodzi objawy zespołu lęku uogólnionego, dolegliwości związanej z ciągłą nerwowością i zamartwianiem się.
Osoby, które stosowały dietę bogatą w czerwone i przetworzone mięso, smażone jedzenie, produkty z rafinowanych ziaren i wysokotłuszczowe produkty mleczne, były trzy razy bardziej narażone na chorobę oczu, która uszkadza siatkówkę i wpływa na centralne widzenie
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później