Liczba wyników: 3226
Naukowcy dowiedli, że włączenie soi do diety kobiet w okresie przekwitania może pomóc zażegnać problemy związane z otyłością w okolicach talii.
Zrównoważony sposób odżywiania się nie jest łatwym zadaniem. Stąd naukowcy sprawdzają możliwości przekształcenia produktów ubocznych owoców i warzyw - takich jak skórki lub miąższ wyrzucany podczas przetwarzania - w odżywcze składniki żywności i suplementy. Teraz wykazano, że odpady z jagód i persymony można przetworzyć na proszek bogaty w przeciwutleniacze, który korzystnie wpływa na mikrobiotę jelitową.
Stosowanie diety bogatej w węglowodany powoduje niemal natychmiastowe zmiany we florze jelit myszy, a modyfikacje te sprawiają, że zwierzęta stają się otyłe.
Nadciśnienie to dolegliwość często dotykająca kobiety w średnim wieku, naukowcy dowiedli, iż można z nią, walczyć włączając do codziennej diety nasiona soi.
Cukrzyca to choroba wymagająca stałego przyjmowania lekarstw i przestrzegania diety, być może dzięki najnowszym odkryciom walka z nią stanie się łatwiejsza.
Nowe badanie po raz kolejny pokazuje korzyści zdrowej diety. Okazuje się, że zbilansowany sposób jedzenia obniża ryzyko zaćmy u starszych kobiet.
Polski konsument, coraz lepiej wykształcony w temacie diety śródziemnomorskiej wie, że oliwa z oliwek jest dla niego o niebo zdrowsza od zwykłego oleju, zarówno do smażenia, jak i do sałatek.
Grupa włoskich naukowców odkryła proteinę, która zwiększa metabolizm. Badania przeprowadzono na myszy i okazało się, że mimo wysokotłuszczowej diety mysz nie przybrała na wadzę.
Nietolerancja laktozy dotyczy 1,5% niemowląt i dzieci oraz 20-25% dorosłych. Coraz częściej szukamy produktów mogących zastąpić mleko krowie i jego przetwory. Producenci żywności wychodzą nam naprzeciw i produkują mleko i nabiał bez laktozy oraz roślinne zamienniki mleka. Pojawiły się również suplementy z laktazą ułatwiającą trawienie nabiału. Z dietetycznego punktu widzenia nie jest to rozwiązanie problemu, dlatego warto zapoznać się z asortymentem napojów roślinnych oraz przyjrzeć się bliżej roślinnym źródłom wapnia.
Ryby to ważny element naszej diety, naukowcy prowadzący badania na temat wpływu rybiego tłuszczu na nasze zdrowie dostarczają kolejnych powodów, dla których watro po nie sięgać.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję