Liczba wyników: 5365
Naukowcy z Harvard Medical School opracowali wykaz jedenastu pokarmów, które polecane są tym, którzy chcieliby obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
Wraz ze starzejącym się społeczeństwem będzie rosła liczba zachorowań na przewlekłą białaczkę limfocytową. Ten najczęstszy nowotwór krwi zwykle dotyka ludzi starszych – 70 proc. zachorowań dotyczy osób powyżej 65 roku życia. Z tego względu walka z tą chorobą powinna być priorytetem dla systemu ochrony zdrowia – podkreślają autorzy raportu „Biała Księga – przewlekła białaczka limfocytowa”. Polscy hematoonkolodzy apelują również o jak najszybszą poprawę standardów leczenia tej choroby. Z nowych terapii mogą już korzystać pacjenci w innych europejskich krajach.
Pomimo przeprowadzonych jakiś czas temu badań, popierających teorię, że cynamon może wspierać kontrolę cukru we krwi, jest wciąż zbyt wcześnie, by polecić tę przyprawę osobom chorym na cukrzycę. Najnowsze badania przeprowadzone na 43 osobach dorosłych z cukrzycą typu drugiego, pokazują, że cynamon, przyjmowany przez trzy miesiące, nie wpłynął na zmianę ilości cukru we krwi, insulinę, ani poziom cholesterolu.
Cukrzyca to postępująca choroba, która wpływa na zdolność kontrolowania poziomu cukru we krwi. U wielu pacjentów nasila się wraz z czasem i ilość cukru we krwi staje się trudniejsza do regulowania. Agoniści receptora glukagonopodobnego peptydu-1 (GLP-1), np. semaglutyd, zapewniają pacjentom większą kontrolę nad obniżaniem glukozy.
Zastąpienie cukru sztucznymi i naturalnymi słodzikami nie powoduje nasilenia odczuwania głodu i pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.
U osób chorych na cukrzycę, które stosują insulinę do kontrolowania poziomu cukru we krwi, może wystąpić niebezpieczny stan zwany hipoglikemią, czyli sytuacja, w której poziom cukru we krwi spada zbyt nisko. Niedawno odkryte białko o nazwie neuronostatyną może jednak pomóc zapobiegać hipoglikemii, która bywa śmiertelna dla osób chorych na cukrzycę.
25 sierpnia warszawski Plac Defilad stanie się miejscem przyjaznym wszystkim diabetykom i miłośnikom zdrowego jedzenia. W ramach projektu Menu dla diabetyka od godz. 10.00 do 14.00 odbywać się będzie wspólne gotowanie. W ramach akcji będzie można także bezpłatnie skonsultować się z dietetyczką oraz zbadać poziom cukru we krwi i porozmawiać o profilaktyce cukrzycy.
To, na ile lat wyglądasz, zależy od poziomu cukru we krwi. Badania wskazują, że większa ilość glukozy we krwi może postarzać.
Jedz więcej błonnika, a schudniesz. Osoby, które dodawały większe ilości błonnika do swej standardowej diety, straciły na wadze, obniżyły u siebie ciśnienie krwi i zmniejszyły poziom cukru we krwi.
Osoby, które serwują sobie co najmniej trzy porcje produktów pełnoziarnistych dziennie, mają mniejszy wzrost obwodu talii, ciśnienia krwi i poziomu cukru we krwi w porównaniu do ludzi jedzących mniej niż połowę porcji takich artykułów dziennie.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później