Liczba wyników: 892
Cukinia dość łatwo rośnie w naszym klimacie i ogrodnicy chętnie ją sadzą, oczekując dobrych zbiorów. Jakiś czas temu warzywo to stało się prawdziwym grillowym hitem i „ląduje" na ruszcie obok karczku i skrzydełek. I słusznie - oto, dlaczego warto sięgać po cukinię: jest mało kaloryczna i daje wiele korzyści dla zdrowia.
Kobiety żyją dłużej niż mężczyźni, ale zazwyczaj mają wyższy wskaźnik różnych chorób. Na University of Georgia odkryto, że nasilenie chorobami u pań można osłabić dzięki odpowiedniej diecie, która jest bogata w pigmentowane karotenoidy, czyli chodzi o produkty, takiej jak: pochrzyn, jarmuż, szpinak, arbuz, papryka, pomidory, pomarańcze i marchew. Te jasne owoce i warzywa odgrywają szczególną rolę w zapobieganiu problemom ze wzrokiem i funkcjami poznawczymi.
W przypadku mężczyzn długotrwała ekspozycja na stres związany z pracą wiąże się ze zwiększonym prawdopodobieństwem raka: płuc, okrężnicy, odbytnicy i żołądka oraz chłoniaka nieziarniczego.
Jak wynika z nowego badania przeprowadzonego na University of South Australia, miliony starszych osób ze słabym wzrokiem mogą być błędnie diagnozowane jako zmagające się z łagodnymi zaburzeniami funkcji poznawczych.
Kontrolowanie poziomu cukru we krwi w ciągu pierwszego roku od diagnozy zmniejsza częstość występowania poważnych zdarzeń sercowo-naczyniowych. Co więcej, ustalono też, że im bardziej poziom glukozy we krwi pacjenta zmieniał się w ciągu 12 miesięcy po postawieniu diagnozy, tym większe było prawdopodobieństwo wystąpienia groźnych zdarzeń sercowo-naczyniowych.
Por nie ma zbyt wielu kalorii, zawiera za to węglowodany, białka i błonnik, a poza tym witaminę A, C, K i B6, a także żelazo i mangan. Co więcej, dostarcza dużej ilości prozdrowotnie działających polifenoli. Sprawdź, dlaczego warto gotować zupy z tym warzywem czy przygotowywać sałatki z jego zawartością.
Jedz jagody goji. Już niewielkie ilości suszonych owoców mogą pomóc w zapobieganiu lub opóźnianiu rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (AMD).
Oznaki związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej (AMD) mogą pojawić się wcześniej niż sądzono - nawet zanim pacjenci zaczną tracić wzrok.
Amerykanie odkryli, że 94 procent osób starszych zmaga się z co najmniej jednym deficytem sensorycznym, 38 procent z dwoma, a 28 procent z trzema lub więcej.
Osoby stosujące dietę bogatą w czerwone i przetworzone mięso, smażone potrawy, zboża rafinowane i wysokotłuszczowy nabiał, są trzykrotnie bardziej narażone na rozwój choroby oczu, która uszkadza siatkówkę i zaburza widzenie centralne.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi