Liczba wyników: 1110
Ze statystyk wynika, że zaburzenia lękowe dotykają około jednego na sześciu dorosłych Amerykanów. Najpowszechniejsze są: lęk napadowy, stres pourazowy, zespół obsesyjno-kompulsywny i lęk społeczny. Teraz sprawdzono relację między krótkimi napadami niepokoju i bruksizmem a stresującymi sytuacjami społecznymi.
Pary małżeńskie zyskują niewiele więcej korzyści dla dobrego samopoczucia psychicznego, zdrowia i więzi społecznych w porównaniu z mieszkającymi wspólnie parami niebędącymi małżeństwem. Zarówno małżeństwo jak i konkubinat dają więcej korzyści w porównaniu z samotnością, choć z czasem profity te słabną.
Kobiety, które wzięły udział w terapii grupowej i nauczyły się relaksować, o połowę zmniejszyły objawy związane z menopauzą.
Osoby z obsesją ciągłego sprawdzania wiadomości są bardziej narażone na stres, niepokój, a także kiepski stan zdrowia fizycznego.
Stres psychiczny, w tym depresja, zaburzenia lękowe, zmartwianie się i samotność przed zakażeniem COVID-19 wiążą się ze zwiększonym ryzykiem Long COVID. To wyższe zagrożenie było niezależne od palenia papierosów, astmy i innych problemów zdrowotnych.
Starsze osoby po COVID-19 mają znacznie wyższe ryzyko - nawet o 50 do 80 proc. wyższe - zachorowania na chorobę Alzheimera w ciągu kolejnego roku.
Masaże mogą obniżać ciśnienie krwi, zapobiegać przeziębieniom, poprawiać stan skóry i nie tylko, mówią eksperci z Uniwersytetu Alabamy.
Wysoki poziom cholesterolu w diecie sprawił, że u myszy zarażonych grypą choroba się nasiliła. Okazuje się, że cholesterol może zaostrzać infekcje wirusowe.
U osób palących papierosy niewydolność serca rozwija się dwukrotnie częściej niż u ludzi, którzy nigdy nie palili.
Smażenie nie jest najzdrowszym sposobem przygotowywania posiłków. Prowadzi do powstania aldehydów, które uważa się za związane z pewnymi chorobami neurodegeneracyjnymi i kilkoma formami raka. Te toksyczne związki tworzą się w olejach, takich jak olej słonecznikowy, po podgrzaniu do temperatury do smażenia.
Środowisko rodzinne ma istotny wpływ na nasze funkcje poznawcze i sposób myślenia