Liczba wyników: 385
Każdego z nas od czasu do czasu dopada chęć zjedzenia między posiłkami jakiegoś smakołyku. Niestety w takich sytuacjach sięgamy po czekoladowe batoniki, chipsy czy inne niezdrowe, często wypełnione konserwantami przysmaki. Tymczasem jedzenie między posiłkami może być elementem zdrowego stylu życia, jednak pod warunkiem, że wybierzemy jedynie zdrowe przekąski.
Jedzenie większej ilości brokułów może spowolnić, a nawet zapobiec stanom zapalnym kości i stawów, mówią brytyjscy naukowcy.
Z każdym rokiem chętniej wprowadzamy w życie zasady zdrowego odżywiania. Informacji na temat różnorodnych diet i zasad komponowania posiłków jest wiele. Nic dziwnego, że wokół tej tematyki narosło sporo mitów.
Grypa to zakaźna choroba układu oddechowego wywoływana przez RNA wirusów z rodziny Orthomyxoviridae. Jak wynika z danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), co roku na grypę zapada 100 milionów ludzi, dla 500 tysięcy do 1 miliona pacjentów choroba okazuje się śmiertelna (ponad 90 procent zgonów związanych z grypą występuje u osób starszych, tj. powyżej 65 roku życia).
„Eliksir" długowieczności? To orzechy. Są kaloryczne, ale dostarczają dobrej energii. Mają tez wiele witamin i mogą pomóc ochronić się przed rozmaitymi chorobami, przekonują badacze.
Rak prostaty to jeden z najczęściej diagnozowanych nowotworów złośliwych u mężczyzn. Ze statystyk wynika, że w Polsce choroba odpowiada za 5 proc. śmierci spowodowanych nowotworem. Na ten rodzaj raka choruje 11 proc. mężczyzn z rozpoznanym nowotworem. Choroba zwykle rozwija się u pacjentów w dojrzałym i starszym wieku.
Co robić, by dobrze dbać o oczy? Niezbędnych jest kilka działań.
Napar z rooibos (czerwonokrzewu) chroni wątrobę i może być wykorzystywany w leczeniu chorób tego organu, wynika z badań Cape Peninsula University of Technology w Kapsztadzie.
W wyniku niedostatecznej ilości promieniowania słonecznego w okresie jesienno-zimowym w naszej skórze nie jest produkowana wystarczająca ilość witaminy D. Skutki tego niedoboru dotykają nas jednak przez cały rok, zwłaszcza gdy pozostałe miesiące roku są - jak obecnie - mało słoneczne.
Migdały mogą poprawić kontrolę poziomu cukru we krwi i eliminować skoki stężenia glukozy po zjedzeniu słodkich produktów, wynika z nowych kanadyjskich badań.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem