Liczba wyników: 1739
Badania na temat zapobiegania i leczenia chorób serca dowodzą, iż można chronić swoje serce m. in. przez umiarkowane picie alkoholu, dostarczenie odpowiedniej ilości witaminy D i ćwiczenia. Jednocześnie wskazują, że stres w pracy czy żal po stracie bliskiej osoby zagrażają zdrowiu serca.
Pojawiające się na początku czerwca pachnące i smaczne truskawki stanowią zapowiedź lata. Mają jednak nie tylko powszechnie cenione walory smakowe, ale i (podobnie jak inne owoce jagodowe) istotny wpływ prozdrowotny. Jedząc je dostarcza się organizmowi liczne witaminy i mikro- oraz makroelementy.
Receptury kosmetyków oparte są na sprawdzonych od wieków naturalnych ekstraktach roślinnych: z alg, aloesu, rumianku i cytryny. Ważnymi składnikami kosmetyków są również witaminy A, E i B5 zapewniające skórze młodość i piękny wygląd.
Międzynarodowy zespół uczonych ustalił, że podawanie witaminy o skomplikowanej nazwie rybozyd nikotynoamidoadeninowy przywraca zdolności regeneracyjne organów i opóźnia starzenie się. Co ciekawe, związek ten można znaleźć m. in. w mleku i piwie (choć jego ilość nie została ustalona).
Acerola (Malphighia glabra), znana również jako nagwiazdka granatolistna to niewielkie drzewko rosnące na Antylach i na północy Ameryki Południowej. W 1945 roku uczeni Uniwersytetu w Puerto Rico ogłosili, że owoce aceroli są bardzo bogatym źródłem witaminy C.
Kasztany jadalne są idealnym posiłkiem na jesień, gdyż wzmacniają odporność organizmu i przeciwdziałają infekcjom. Ponadto są bardzo bogate w witaminy oraz inne składniki odżywcze, m.in w skrobię, która przy obróbce termicznej zamienia się w, wolno przyswajany przez organizm, cukier złożony.
Ponad połowa Polaków potwierdza, że świeże warzywa są najlepszym uzupełnieniem codziennej diety w witaminy. Zdecydowana większość preferuje także świeże owoce – w takiej formie spożywa je ponad 97 procent Polaków.
Cieszenie się słońcem stało się swego rodzaju „grzechem" przeciw zdrowiu, ostatnio bowiem wiele się mówi szkodliwym działaniu promieni słonecznych - nadmierna ekspozycja na nie to szybsze starzenie się i zwiększone ryzyko raka skóry. Z drugiej jednak strony światło słoneczne jest niezbędne dla naszego organizmu. Nowe dowody świadczą o istotnym znaczeniu witaminy D, które „uniewinnia" chęć „łapania słońca".
Hiszpańscy naukowcy oszacowali, jaki czas ekspozycji na promieniowanie słoneczne jest potrzebny, by uzyskać zalecane dawki witaminy D. O ile wiosną i latem wystarczy od 10 do 20 minut na świeżym powietrzu, o tyle w miesiącach zimowych trzeba spędzić na zewnątrz niemal dwie godziny, co dla zdecydowanej większości jest trudne do osiągnięcia.
Witamina K była dotychczas znana przede wszystkim jako składnik mający wpływ na krzepnięcie krwi. Okazuje się, że może mieć takie funkcje, jak ochrona zdrowia kości oraz zapobieganie chorobom serca. Co więcej, odkryto, że osoby stosujące najpowszechniejszą, jałową zachodnią dietę mogą mieć niedobory tej witaminy.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem