Liczba wyników: 3301
Przed nami najchłodniejsza pora roku, co zwykle wiąże się z większą liczbą infekcji górnych dróg oddechowych. Spadki temperatur, zmienna pogodna, mało słońca i uboższa w witaminy dieta zazwyczaj wpływają na osłabienie naszego systemu odpornościowego. Jak poradzić sobie ze spadkiem odporności, aby zimą nie dać się grypie czy przeziębieniu?
Nowe japońskie badanie sugeruje, że kawa z kofeiną może sprawić, iż małe naczynia krwionośne lepiej pracują, co może złagodzić obciążenie serca.
Koenzym Q10, zwany witaminą Q10, to jeden z najsilniejszych antyutleniaczy, spowalniający procesy starzenia. Ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i procesy energetyczne, dlatego jest go dużo w komórkach mięśniowych, szczególnie w sercu. Jego ilość w komórkach maleje wraz z wiekiem i jest dodatkowo gwałtownie ograniczana przez stres. Jest niezbędny do życia komórki - przy obniżeniu się jego stężenia do 50% - komórka ginie. Kiedy i jak uzupełniać jego niedobory?
Przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP) jest jedną z najczęstszych przyczyn zgonów na świecie. Co roku z powodu tego schorzenia umiera około 3 milionów ludzi (w Polsce ok. 14 tysięcy osób).
Aby wzmocnić układ odpornościowy przed jesienno-zimowym atakiem wirusów i bakterii, warto dostarczyć sobie witaminę C. Jest relatywnie łatwo dostępna, a produkty z jej zawartością należą do najpowszechniej lubianych i stanowią składniki wielu wyśmienitych potraw.
Wapń jest najważniejszym składnikiem odżywczym potrzebnym dla zdrowia kości. Poza tym jest również niezbędny dla zachowania funkcji mięśni i nerwów oraz uwalniania hormonów i enzymów potrzebnych w całym organizmie. Sprawdź, w jakich produktach znajduje się wapń, by móc wzbogacić o nie swoją dietę.
Cholesterol i wysoki jego poziom kojarzy nam się przede wszystkim z chorobami układu krążenia. To jednak zbyt duże uproszczenie. Należy pamiętać, że wyróżniamy dwa rodzaje cholesterolu – dobry i zły, przy czym to nie poziom tego drugiego jest istotny dla naszego zdrowia. Najważniejsze jest stężenie dobrego cholesterolu, a dokładniej – stosunek trójglicerydów do HDL.
Jeśli masz problemy, by schudnąć lub stłumić głód, być może w twojej diecie brakuje białka.
Ogórki są jednymi z najchętniej uprawianych warzyw na świecie. Nie bez powodu. Stanowią źródło ważnych składników odżywczych, produkt o dobrych efektach dla zdrowia i wyglądu oraz niezbędny składnik wielu smacznych potraw. Przejrzyj poniższą listę, a z pewnością zechcesz wzbogacić swoje menu o to warzywo.
Rak sromu należy do rzadkich nowotworów, a przy tym trudnych do zdiagnozowania. Przypadki zachorowań notuje się u kobiet po 65. roku życia, czasem jednak zdarza się, że wykrywa się go u młodszych pań. Wciąż niewiele wiemy na temat tego nowotworu. Odpowiedzią na ten stan rzeczy jest program „Jestem przy Tobie”, którego celem jest dostarczenie wiedzy i wsparcia paniom cierpiącym na nowotwory narządów rodnych.
Ultraprzetworzone jedzenie przyspiesza oznaki choroby Parkinsona