Liczba wyników: 1243
Typowa zachodnia dieta wysokotłuszczowa może zwiększać ryzyko doświadczania bólu u osób z takimi problemami, jak cukrzyca lub otyłość.
Jednym z powodów, dla których trudno jest podać doustnie duże leki białkowe, jest ten, że nie mogą one przejść przez barierę śluzową wyściełającą przewód pokarmowy. Z tego powodu insulina i większość innych „leków biologicznych" - składających się z białek lub kwasów nukleinowych - musi być wstrzykiwana lub podawane w szpitalu.
Wielu z nas to zna: jest ciepła noc, kołdra leży odrzucona z boku, wentylator jest włączony, a spać ciągle się nie daje.
Krwiomocz, inaczej hematuria to jedno z częstych zaburzeń hematologicznych, które diagnozuje się na podstawie obecności erytrocytów w moczu. Ich ilość powoduje czerwone lub brunatne zabarwienie tego płynu ustrojowego. Jakie są przyczyny schorzenia? Jak wygląda jego leczenie?
Dławica piersiowa to bolesna reakcja organizmu na niedokrwienie mięśnia sercowego. Pogarsza jakość życia i zwiększa ryzyko zawału. Zobacz jak jej uniknąć.
Wielu ludzi zapewne słyszało o muzykoterapii czy arteterapii - co jednak z „terapią podróżną"?
Utrata masy ciała u osób po zawale serca jest najskuteczniejsza, gdy ich współmałżonkowie przyłączają się do starań o utratę na wadze.
Niedobory snu, czyli odpoczynek poniżej siedmiu godzin na dobę, oznacza częstsze niewłaściwe wybory dietetyczne.
Zdrowe, osoby, które stosują zróżnicowaną dietę z co najmniej 8-10 gramami rozpuszczalnego błonnika dziennie, mają mniej opornych na antybiotyki drobnoustrojów w jelitach.
Jagody, warzywa, ryby, produkty pełnoziarniste i olej rzepakowy - to główne składniki diety nordyckiej, która jest uznawana za niezwykle zdrową, smaczną i zrównoważoną. Taki sposób odżywiania się może zapobiegać otyłości i zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, nadciśnienia oraz nadmiaru cholesterolu.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji