Liczba wyników: 18201
Nie potwierdziły się badania, które wykazywały że aspiryna stanowi skuteczniejszą ochronę serca u mężczyzn - donosi biuletyn Amerykańskiego Towarzystwa Medycznego.
Osoby starsze, które regularnie piją zieloną herbatę, mogą pozostać bardziej zręczne i niezależne w porównaniu do swoich rówieśników, wynika z japońskich badań.
Aktywność może znacznie zmniejszyć ryzyko powstawania polipów w jelicie grubym, które mogą rozwinąć się w nowotwór. Takie wyniki ze swych badań otrzymali uczeni z Washington University School of Medicine w St Louis w USA. Naukowcy przeanalizowali z dwudziestu badań, które miały na celu sprawdzenie związku między aktywnością fizyczną a polipami.
Badacze odkryli, że substancja znajdująca się w winogronach i innych owocach może chronić naczynia krwionośne oka, które ulegają uszkodzeniom wraz z upływem lat.
Umiarkowane picie może chronić przed wystąpieniem choroby Alzheimera u zdrowych ludzi, wynika z hiszpańskich badań.
Jak wykazały badania, ci, którzy uprawiają gimnastykę, mają „młodszy" układ odpornościowy niż osoby prowadzące siedzący tryb życia.
Powszechny sposób utrzymania umysłu „zajętym" (np. rozwiązaywnaie krzyżówek, interesujące rozmowy) nie wystarczy, by całkowicie uchronić się przed Alzheimerem, jednak aktywizowanie umysłowe w średnim wieku może istotnie osłabić pradopodobieństwo demencji.
Codzienne chodzenie czy wykonywanie prac domowych może być bardziej korzystne dla zdrowia niż sądzono. Zastąpienie półgodzinnego pozostawania w pozycji siedzącej aktywnością zmniejsza ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia aż o 24 procent.
Regularna aktywność fizyczna istotnie zmienia profil metabolitów organizmu, co wiąże się z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2.
Picie niewielkich ilości czerwonego wina jest powszechnie uważane za ochronne dla serca. Okazuje się, że kieliszek lub dwa tego trunku przed zapaleniem papierosa może przeciwdziałać niektórym krótkoterminowym negatywnym skutkom palenia w naczyniach krwionośnych.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność