Liczba wyników: 691
Praca twoich jelit jest przyspieszona i częściej musisz „biegać do łazienki"? Sprawdź, co może być przyczyną wielokrotnych wizyt w toalecie.
W środę, 27 lutego o godzinie 11.00, krakowskie Kino Pod Baranami zaprasza dojrzałych widzów na pokaz filmu Kafarnaum – wzruszającego dzieła Nadine Labaki, twórczyni dobrze znanego w Polsce Karmelu.
Czosnek nie bez przyczyny uznawany jest za magiczną roślinę. W wielu krajach stosowany jest jako afrodyzjak, a niegdyś z powodu jego ostrego zapachu wierzono, że ma moc odstraszania wampirów oraz złych duchów i wieszano go w oknach. Jakie ma naprawdę właściwości i jak go stosować w domowej apteczce i w kuchni? Co zrobić, by po jego zjedzeniu móc przebywać w towarzystwie?
W epoce Instagrama czy Snapchata każdy chciałby mieć perfekcyjny uśmiech z rzędem białych zębów. Ale jak osiągnąć hollywoodzki efekt i uniknąć nieestetycznych przebarwień? Są na to sposoby!
Wraz z nadejściem nowego roku rozpoczął się okres karnawału, a więc czas spotkań towarzyskich i balów. Choć często spożywa się wtedy alkohol, powinni z niego zrezygnować kierowcy – niebezpieczne jest nie tylko prowadzenie auta bezpośrednio po imprezie, ale często także następnego dnia.
Coroczna akcja „Dry January', czyli „Suchy styczeń" ma na celu promowanie ograniczenia spożycia alkoholu. Przedsięwzięcie obejmuje rezygnację z napojów wyskokowych przez cały miesiąc. Warto się przyłączyć - efekty są zaskakująco dobre dla zdrowia, mówią lekarze.
Niska temperatura wbrew powszechnym oczekiwaniom nie służy wielu produktom. Są takie, które wiele tracą na jakości. Właściwe przechowywanie żywności jest szczególnie ważne po okresie świątecznym, gdy na stołach zostaje jeszcze dużo jedzenia. Jak poprawnie układać żywność w lodówce, żeby dłużej zachowała świeżość?
Gdy temperatura spada, nasz organizm ma specjalne dietetyczne potrzeby. Aby się rozgrzać warto sięgnąć po określone produkty i wcale nie powinien to być pełny tłuszczu i cukru fast food, choć nierzadko na takie właśnie dania mamy ochotę, gdy na zewnątrz śnieg, mróz i zimny wiatr. Oto, jakie produkty najskuteczniej i najzdrowiej pozwolą się rozgrzać.
Brak światła, krótki dzień, zimno - są nieodłącznymi atrybutami zimy. Zegar biologiczny człowieka w naturalny sposób się do nich przystosowuje, zmieniając wewnętrzny rytm. Jak zachowuje się organizm i czy da się z tym coś zrobić?
Przez jednych uwielbiana, przez innych niedoceniania. Niegdyś w Polsce tzw. bawarka była zalecana kobietom karmiącym piersią, aby w ten sposób wspomóc laktację. Obecnie spożywana jest przez miłośników herbaty, którzy upodobali sobie jej walory smakowe. Jak się okazuje, pod różnymi postaciami, popularna jest na niemal całym świecie.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi