Liczba wyników: 405
Warto wrócić do diety z dzieciństwa i serwować sobie owsiankę. Dzięki jej regularnemu jedzeniu można istotnie zmniejszyć poziom cholesterolu i uchronić się przed chorobami serca.
Wędliny, pieczywo, warzywa, owoce, jogurty, mięso, mleko i wiele innych produktów codziennie trafia do kosza. Niemal 1/3 Polaków przyznaje się, że zdarza im się wyrzucać żywność. To dane z najnowszego raportu „Nie marnuj jedzenia 2016” opracowanego przez Federację Polskich Banków Żywności.
Już blisko 60 proc. dorosłych Polaków zmaga się z nadwagą lub otyłością. Na rynku mnożą się więc firmy oferujące różne szybkie, „cudowne” diety i terapie odchudzające – często nieskuteczne lub wręcz szkodliwe. Tymczasem naukowcy z warszawskiego Instytutu Żywności i Żywienia opracowali i wdrożyli z sukcesem prawdziwie bezpieczną i skuteczną metodę odchudzania. Dzięki niej już ponad 1700 osób z całej Polski zrzuciło łącznie 9 ton nadmiernej masy ciała.
Powodów do stresu nam nie brakuje i w życiu codziennym, i „od święta". Warto jednak wypracować sobie techniki relaksacyjne, bo nadmiar stresu nie tylko szkodzi zdrowiu, ale i - jak dowiadujemy się z nowych badań - niweczy oczekiwane skutki stosowania zdrowej diety.
– Wszyscy zdajemy sobie sprawę, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Dlatego warto wprowadzić w swoje życie 7 prostych zasad, które pozwolą nam kontrolować swoją masę ciała, a co za tym idzie – uchronić się od wielu chorób dietozależnych – radzi Konrad Gaca.
Być może warto zostać wegetarianinem. Badania potwierdzają, że jedzenie większej ilości białka roślinnego niż zwierzęcego może istotnie zmniejszyć ryzyko wcześniejszej śmierci.
Zróżnicowana, aromatyczna, nasycona, klasyczna, uwielbiana, eksperymentująca… Kuchnia francuska od wieków zachwyca i ma wpływ na wszystkie kraje świata. „Zwyczajne składniki kupione w każdym sklepie mogą zmienić się w prawdziwe dania kuchni francuskiej” mówiła znana amerykańska kucharka i pisarka Julia Child. I rzeczywiście, sekretem finezji kuchni francuskiej jest jej prostota czerpiąca z bogactwa poszczególnych części kraju.
Apetyczna, sycąca, szybka w przygotowaniu, a przede wszystkim wartościowa – kasza. Dzięki swoim właściwościom odżywczym stanowi doskonały wybór na smaczny i pożywny posiłek. Kampania „Zboże smakuje i inspiruje” zachęca do spożywania kaszy każdego dnia.
Wystarczy gałka nieświeżych lodów, czy zjedzenie nieumytego jabłka i sensacje żołądkowe to prawdopodobny scenariusz w czasie wakacyjnego wypoczynku. Bóle brzucha, nudności, wymioty i biegunka to najczęstsze objawy zatrucia pokarmowego. Jak uniknąć takich kłopotów w czasie urlopu?
W czasie odchudzania bardzo często rezygnujemy ze spożywania tłuszczu całkowicie. Tymczasem okazuje się, że to jeden z poważniejszych błędów osób, które zamierzają pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Tłuszcz jest niezbędny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania, stanowiąc źródło energii i umożliwiając przyswajanie witamin E, D, K czy A.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem