Liczba wyników: 298
Czasem nawet najlepsza dieta nie pomaga w zrzucaniu kalorii, bądź jej efekty są dalekie od tego, czego można się było spodziewać po rygorystycznym przestrzeganiu zdrowego i lekkiego jadłospisu. Przyczyn może być wiele - niektóre są dalekie od oczywistości, warto wiec zapoznać się z potencjalnymi przeszkodami na drodze do ładniejszej sylwetki i lepszego samopoczucia.
Pierwszy krok w kierunku zdrowszego życia to modyfikacja diety i pozbycie się innych „niezdrowych" przyzwyczajeń żywieniowych. Dobrym początkiem jest wprowadzenie owsianych otrąb do swojego codziennego menu, które zawierają dużo błonnika i beta glukanów.
Wody o niezwykłych właściwościach odkrywano na całym świecie, ale na szczególną uwagę zasługuje jedna z nich – woda siarczkowa. Wpływ kąpieli siarczkowych na organizm zaczyna się już od momentu kontaktu skóry z wodą poprzez łagodne złuszczanie naskórka a następnie stymulację procesów odnowy.
Naturalne sposoby leczenia i pielęgnacji stają się coraz bardziej popularne. Jedną z takich metod, jest stymulacja zimnem - przeżywająca obecnie drugą młodość. Masaż lodem nie tylko leczy, pielęgnuje i regeneruje ciało, ale także wpływa na nasze samopoczucie.
Na pewno nie należy do najpopularniejszych napojów, ale warto wziąć go pod uwagę przy planowaniu codziennego menu. Sok z buraków zwiększa dopływ krwi do mózgu i poprawia zdolności poznawcze.
Apteczne półki uginają się od zamkniętych w pudełkach i słoiczkach doustnych preparatów, które mają na celu wsparcie naszych starań o przedłużenie młodości, zdrowia, dobrego samopoczucia i sprawności. Łatwo pogubić się w tym, co tak naprawdę jest nam potrzebne na danym etapie życia. Nie warto jednak lekceważyć roli suplementacji, bo stosowana przemyślanie może naprawdę wiele zdziałać.
Nawet niski poziom odwodnienia ma znaczny wpływ na funkcjonowanie organizmu - wynika z najnowszych badań. Samo pragnienie nie jest wiarygodnym wskaźnikiem potrzeby nawodnienia. Recepta? Regularne picie wody.
Avena sativa L. z rodziny wiechlinowatych, dziko rosnąca w Azji Środkowej oraz w basenie Morza Śródziemnego - to skomplikowany opis tak popularnego u nas owsa, z którego wytwarza się jeszcze bardziej popularne płatki owsiane, mające dziś dziesiątki zastosowań.
Cukier to jeden z najbardziej znanych składników naszych diet żywieniowych. Nie jeden raz słyszeliśmy, że cukier to "biała śmierć" i powinniśmy się jego wystrzegać. A jak jest naprawdę? Czy cukier jest nam rzeczywiście niezbędny do życia?
Osoby starsze, które dostarczają organizmowi odpowiednią ilość witaminy E, mają mniejsze ryzyko rozwoju otępienia niż ludzie, których dieta jest uboga we wspomnianą substancję.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność