Liczba wyników: 216
Już 5 tysięcy lat temu czosnek uznano za niezwykłą roślinę. Skrywa on całe bogactwo biologicznie aktywnych substancji.
Nawet zwolenniczki serwowania gotowych wypieków ulegają magii przedświątecznych przygotowań i z początkiem grudnia zaczynają wertować przepisy na aromatyczne ciasta i inne słodkości.
U osób chorych na schizofrenię szereg czynników może prowadzić do otyłości. Konsekwencją dodatkowych kilogramów jest złe samopoczucie. Przedstawiamy kilka rad, jak zachować szczupłą sylwetkę.
Miąższ aloesowy charakteryzuje się jedną z unikalnych w świecie roślinnym cech - pochłaniania część ultrafioletowego promieniowania, stanowiąc doskonały, naturalny filtr słoneczny. Dlatego warto zaopatrzyć się w sok z aloesu przed planowanym urlopem.
W dyskusji o zapobieganiu nowotworom pojawia się często argument o zależności odpowiedniego sposobu odżywiania z zachorowalnością na raka. Według opracowania Janusza Cioka oraz Agnieszki Dolnej z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, ok. 20 - 30% wszystkich nowotworów złośliwych jest dietozależnych. Do tej grupy należy rak jelita grubego.
„Jedz smacznie i zdrowo" to akcja edukacyjno-promocyjna, którą firma Nestlé prowadzi od 2008 roku. Obejmuje ona m.in. spotkania z ekspertami żywieniowymi oraz dystrybucję materiałów informacyjnych w wybranych sieciach handlowych. Wszystko po to, by zwiększyć wiedzę Polaków na temat prawidłowego żywienia i budowania zbilansowanej diety.
Dieta jest jednym z najistotniejszych elementów życia. Odpowiednio zbilansowana pozwala na prawidłowe funkcjonowanie i utrzymanie dobrej kondycji organizmu. Tylko zdrowe i racjonalne odżywianie, a także aktywność fizyczna wpływają na jakość i długość życia. Ponadto właściwa dieta przekłada się na stan naszej skóry, włosów, kondycji fizycznej i psychicznej. Korzyści zdrowotne i estetyczne są więc wymierne, a decyzja czy będziemy się nimi cieszyć zależy wyłącznie od nas samych.
Każdego roku wysiłek, który wiąże się z odchudzaniem, podejmują miliony ludzi na całym świecie i wielu z nich rezygnuje przed osiągnięciem celu. Powód? Niedostateczna wiedza na temat tego, jak stracić na wadze, a także obiegowe opinie o diecie i ćwiczeniach fizycznych.
Już przed wiekami odkryto, że sok z aloesu działa regenerująco oraz uodparniająco na organizm. Zawarte w nim polisacharydy modulują biologiczną aktywność pozostałych zawartych w nim związków tak, aby efektywnie ze sobą współdziałały. W podobny sposób aloes balansuje reakcje zachodzące w organizmie - np. blokuje ból i powstawanie stanów zapalnych. Sok z miąższu tej unikalnej rośliny idealnie sprawdzi się w stanach osłabienia i przemęczenia, ponieważ pomoże organizmowi w regeneracji i nabraniu nowych sił.
Z danych opublikowanych na łamach "American Journal of Epidemiology" wynika, że jedząc większe ilości pożywienia z pełnego ziarna i bogatego w błonnik można znacząco zmniejszyć prawdopodobieństwo raka trzustki – nawet o 40%.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem