Liczba wyników: 2750
Stosowanie diety śródziemnomorskiej przekłada się na lepsze funkcje poznawcze.
Pierwszy krok w kierunku zdrowszego życia to modyfikacja diety i pozbycie się innych „niezdrowych" przyzwyczajeń żywieniowych. Dobrym początkiem jest wprowadzenie owsianych otrąb do swojego codziennego menu, które zawierają dużo błonnika i beta glukanów.
Otyłość czyni walkę z rakiem trudniejszą, niezależnie od stosowanej diety, twierdzą naukowcy.
Ilość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych w organizmie maleje z powodu nieprawidłowej diety, chorób i procesu starzenia się. Tymczasem olej z wiesiołka jest unikalnym źródłem wspomnianych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu gamma-linolenowego (GLA).
Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT) są niezwykle ważnym elementem codziennej diety: wzmacniają odporność organizmu, poprawiają pracę mózgu, wpływają korzystnie na układ krwionośny oraz zapewniają zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci.
Krewetki są jednymi z najpopularniejszych na świecie owoców morza. Ze względów smakowych i odżywczych warto włączyć je do codziennej diety. Aby nasze menu zdrowo i oryginalnie urozmaicić wystarczy sięgnąć po te łatwo dziś dostępne śródziemnomorskie skarby.
Dołącz do diety zielone warzywa, dzięki temu wspomożesz pracę swojej wątroby.
Między stosowaniem diety a osłabieniem nastroju istnieje pewien związek, mówią eksperci.
Dodawanie do diety oliwy z oliwek może zmniejszyć ryzyko raka piersi o kilkadziesiąt procent.
Nowe wyniki badań potwierdzają to, co słyszeliśmy jako dzieci: jedzenie zieleniny jest naprawdę dobre. Większość z nas wie, że czerwone, pomarańczowe i żółte owoce i warzywa są prozdrowotne, od niedawna naukowcy koncentrują się na beta-karotenie jako "magicznym" składniku, który pomaga w walce z rakiem i innymi chorobami. Istnieje wiele badań, które wykazały, że dieta bogata w żywność tego rodzaju wydłuża życie, ale żadne randomizowane testy nie udowodniły znaczących korzyści dla osób przyjmujących suplementy z beta-karotenem. Z tego powodu naukowcy z Centrum Kontroli Chorób i Prewencji w USA zaczęli dokonywać oceny wpływu alfa-karotenu znajdującego się w ciemnozielonych owocach i warzywach na zdrowie.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później