Liczba wyników: 2183
Codzienna aktywność fizyczna, zdrowe śródziemnomorskie menu, bogate życie społeczne, mała ilość czynników stresogennych, zrównoważona konsumpcja kawy i herbaty, ograniczone stosowanie leków - oto główne czynniki sposobu życia mieszkańców znanej z długowieczności greckiej wyspy Ikaria.
Trudno przecenić wpływ diety na nasze zdrowie i szanse na długie życie - od dawna jasne jest, że to, co nakładamy na talerz, bezpośrednio oddziałuje na nasz wygląd i samopoczucie. Od kilkudziesięciu lat zaś wybór jadłospisu przyprawia o ból głowy, bo kiedyś jadło się to, co było, a teraz to, na co ma się ochotę. Przy tym wszystkim przemysł spożywczy szuka oszczedności i dokłada do produktów przeróżne, nie zawsze zdrowe substancje. Nowe badania pokazują, że trzeba zmniejszyc ilość słodkich napojów i soków owocowych, jeśli chce się dłużej żyć.
Obecnie częste jest zjawisko zwane polifarmacją lub polifarmakoterapią - obejmuje ono jednoczesne stosowanie wielu leków. To zaś może uczynić daną osobę bardziej podatną na szkodliwe interakcje farmaceutyków, co jest szczególnie niebezpieczne u pacjentów z nowotworem, którzy mają przed sobą terapię.
Jak wynika z badań, ryzyko wystąpienia udaru jest w ogromnej mierze związane z czynnikami, na które mamy wpływ. Chodzi m.in. o nadciśnienie tętnicze, choroby serca, stosowanie używek i niezdrowy styl życia. Co prawda nie istnieje metoda, która dawałaby gwarancję na uniknięcie udaru, ale są sposoby na to, by zmniejszyć ryzyko jego wystąpienia?
Owoce i warzywa są cennym źródłem substancji, których organizm nie może zmagazynować ani samodzielnie wytworzyć. Spożywanie pięciu porcji owoców i warzyw dziennie, z których jedną porcję może stanowić sok lub mus, pozwala dostarczyć organizmowi niezbędne do prawidłowego funkcjonowania antyoksydanty i witaminy. Niespełna połowa Polaków (44,3%) stosuje się do zaleceń ekspertów i spożywa owoce dwa lub trzy razy dziennie. Rekomendowane cztery do pięciu porcji warzyw dziennie spożywa jedynie 6,7% badanych.
Ponieważ w wielu krajach rośnie liczba osób otyłych, wzrasta zachorowalność na dolegliwości związane z nadmierną wagą, takie jak cukrzyca typu 2 i problemy sercowo-naczyniowe. W odpowiedzi na tak zwaną „epidemię otyłości" wielu lekarzy apeluje o poprawę stanu zdrowia poprzez stosowanie odpowiedniej diety i ćwiczeń. Okazuje się jednak, że kobietom trudniej jest walczyć z niechcianymi kilogramami.
Komisja Europejska zatwierdziła rozporządzenie dopuszczające stosowanie glikozydów stewiolowych w charakterze słodzika w produktach spożywczych na terenie UE. Stewia to niewielki krzew pochodzący z Ameryki Południowej, którego liście zawierają bardzo słodkie związki zwane stewiozydami. Dzięki swoim właściwościom mogą być stosowane do słodzenia, są bowiem znacznie słodsze i zdrowsze od sacharozy.
Osoby w wieku 60 lat i więcej, obecnie stanowią ponad 22% społeczeństwa – wynika z danych GUS. Biorąc pod uwagę fakt, że wzrastający wiek wiąże się ze zwiększeniem podatności na choroby i umieralności, zastosowanie wszelkich metod mających na celu wspieranie postaw zdrowotnych, tj. zbilansowana dieta, umiarkowana aktywność, czy stosowanie odpowiednich probiotyków, jest bardzo istotne.
Wielu ludzi słyszy w mediach, że stosowanie zdrowej diety jest banalne. Wystarczy zrezygnować z zbyt tłustych i zawierających duże ilości węglowodanów produktów, a jeść jak najwięcej warzyw oraz owoców i wszystko będzie dobrze - nagrodę stanowić ma lepsze samopoczucie i zgrabniejsza sylwetka. A jednak łatwo o pomyłki, bowiem dziedzina zagadnień dietetycznych obrosła w rozmaite mity.
Zgodnie z art. 207§1 Kodeksu Karnego, przemoc w rodzinie jest przestępstwem i jako takie podlega karze. A jednak przemoc domowa wciąż stanowi problem w naszym kraju, co trzecia osoba w Polsce styka się z tego rodzaju zjawiskiem. Każdego roku około 50 kobiet popełnia samobójstwo z powodu przemocy ze strony partnera. Notuje się również stosowanie przemocy wobec osób starszych i schorowanych. 16 Dni Przeciwko Przemocy wobec Kobiet to akcja, która ma przeciwdziałać wspomnianemu przestępstwu.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji