Liczba wyników: 1323
Błonnik fermentacyjny - czyli węglowodany, których ludzkie jelita nie są w stanie samodzielnie przetworzyć, ale niektóre bakterie mogą je trawić - jest niezbędnym źródłem składników odżywczych, których potrzebują drobnoustroje jelitowe.
Fermentacja błonnika pokarmowego w jelitach może chronić przed alergicznymi chorobami skóry.
Smażenie nie jest najzdrowszym sposobem przygotowywania posiłków. Prowadzi do powstania aldehydów, które uważa się za związane z pewnymi chorobami neurodegeneracyjnymi i kilkoma formami raka. Te toksyczne związki tworzą się w olejach, takich jak olej słonecznikowy, po podgrzaniu do temperatury do smażenia.
Żurawina zawiera parę przeciwutleniaczy (flawonoidów), które mają zdolność przeciwdziałania szkodliwym skutkom bakterii Streptococcus mutans powodującym próchnicę zębów.
Dodanie oleju z siemienia lnianego do diety może zmniejszyć ryzyko osteoporozy.
Jagody, warzywa, ryby, produkty pełnoziarniste i olej rzepakowy - to główne składniki diety nordyckiej, która jest uznawana za niezwykle zdrową, smaczną i zrównoważoną. Taki sposób odżywiania się może zapobiegać otyłości i zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, nadciśnienia oraz nadmiaru cholesterolu.
Lukrecja to coś więcej niż słodycze, mówią uczeni z University of Illinois w Chicago. Jak się okazuje, może odgrywać rolę w zapobieganiu lub leczeniu niektórych rodzajów raka.
Jedzenie awokado w ramach codziennej diety może poprawić zdrowie jelit, mówią eksperci z Uniwersytetu Illinois.
Kalafior to świetny obiadowy dodatek lub przekąska sama w sobie - najczęściej warzywo jest gotowane i podawane z bułką tartą. Warto pamiętać, że kalafior daje wiele korzyści dla zdrowia i urody - oto kilka jego pozasmakowych zastosowań.
Udar może mieć różne przyczyny. Zakrzepowo-miażdżycowy jest wywoływany przez skrzep, który tworzy się ze złogów nagromadzonych w naczyniach krwionośnych w mózgu. Jak ustalono ostatnio, osoby w rok po udarze, które mają wyższy poziom trójglicerydów we krwi, są bardziej narażone na kolejny udar lub inne problemy sercowo-naczyniowe, niż ci, którzy przeszli udar, ale poziom trójglicerydów pozostaje u nich w normie.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później