Liczba wyników: 1445
Głóg to kwitnący krzew z rodziny różowatych. Jego liście, owoce i kwiaty są używane jako lekarstwo. Zawierają substancje zwane flawonoidami, które mają działanie przeciwutleniające. Głóg może poprawiać krążenie krwi i osłabiać czynniki chorób serca oraz m. in. zmniejszać niepokój.
Procent tkanki tłuszczowej jest znacznie bardziej wiarygodnym wskaźnikiem ogólnego stanu zdrowia jednostki i ryzyka kardiometabolicznego niż wskaźnik BMI, mówią eksperci z Uniwersytetu w Tel Awiwie. Według nich pomiar tkanki tłuszczowej powinien być standardem w zakresie oceny zdrowia metabolicznego.
Osoby, u których zdiagnozowano chorobę afektywną dwubiegunową, schizofrenię lub zaburzenie schizoafektywne, mogą mieć wyższe ryzyko chorób układu krążenia w młodszym wieku w porównaniu z ludźmi wolnymi od poważnych chorób psychicznych.
Słowa przysięgi małżeńskiej „na dobre i na złe" zyskują szczególne znaczenie - okazuje się, że zdrowie par jest ze sobą zaskakująco powiązane.
Regularne stosowanie leków na refluks, znanych jako inhibitory pompy protonowej (PPI), wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.
Osoby, które serwują sobie co najmniej trzy porcje produktów pełnoziarnistych dziennie, mają mniejszy wzrost obwodu talii, ciśnienia krwi i poziomu cukru we krwi w porównaniu do ludzi jedzących mniej niż połowę porcji takich artykułów dziennie.
Osoby z zaburzeniem obsesyjno-kompulsyjnym (obsessive-compulsive disorder, OCD) są ponad trzy razy bardziej narażone na udar niedokrwienny w późniejszym życiu w porównaniu ludźmi wolnymi od tej dolegliwości.
Jedna porcja dziennie fasoli, grochu, ciecierzycy lub soczewicy może znacznie obniżyć „zły cholesterol", a tym samym ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Osoby, które były aktywne fizycznie po południu, miały większy spadek poziomu cukru we krwi niż ci, którzy największy wysiłek podejmowali w innych porach dnia.
Starsze osoby z depresją rzeczywiście starzeją się szybciej niż ich rówieśnicy, mówią eksperci z Uniwersytetu Connecticut (UConn).
Środowisko rodzinne ma istotny wpływ na nasze funkcje poznawcze i sposób myślenia