Liczba wyników: 7533
Lek pierwotnie stosowany u pacjentów chorych na cukrzycę może pomóc osobom z niewydolnością serca i zrewolucjonizować leczenie tej dolegliwości.
Chociaż próchnica to choroba zębów, podobnie jak inne dolegliwości jamy ustnej, może być niebezpieczna także dla serca i układu krążenia.
Wystarczy dołączyć do codziennego menu jedną dodatkową porcję artykułów pełnoziarnistych oraz określone owoce i warzywa, by zmniejszyć ryzyko chorób serca.
Zawał serca stanowiący jedną z najczęstszych przyczyn śmierci dotyka zazwyczaj osoby po 40- tym roku życia, najczęściej mężczyzn. Do czynników zwiększających ryzyko zawału należą min.: otyłość, palenie tytoniu, wysoki cholesterol, siedzący tryb życia, stres. Mimo, iż choroba ta jest bardzo niebezpieczna wcześnie zdiagnozowana daje szansę na powrót do zdrowia.
Statystyki pokazują, że dzięki zdrowszej diecie można by zapobiec ponad dwóm trzecim zgonów z powodu chorób serca na całym świecie.
Zaburzenia snu mogą przyczynić się do pojawienia się czynników ryzyka chorób serca, ostrzega American Heart Association.
Osoby, które mają problemy ze snem, mogą być bardziej narażone na udar, zawał serca lub inne choroby naczyniowo-mózgowe bądź sercowo-naczyniowe.
Kolejne badania pokazują, że samotność nie sprzyja zdrowiu, ani rekonwalescencji. Odizolowani ludzie mają się gorzej, częściej chorują i wolniej wracają do zdrowia. Dotyczy to też niewydolności serca.
Winogrona są naturalnym źródłem przeciwutleniaczy i polifenoli, które naukowcy uważają za korzystne dla zdrowia. Przykładowo, jedzenie tych owoców może zapobiec niewydolności serca przy nadciśnieniu.
O dostarczenie organizmowi odpowiedniej dawki witaminy D powinniśmy zadbać nie tylko ze względu na to, że jej niedobory osłabiają kości. Jak donoszą amerykańscy naukowcy braki witaminy D zwiększają ryzyko chorób serca.
Przeciwdziałanie utracie słuchu może zmniejszyć samotność wśród osób starszych