Liczba wyników: 3472
Wyniki dwóch badań zaprezentowanych na Międzynarodowym Sympozjum Żywieniowych Aspektów Osteoporozy wskazują na pozytywne efekty spożywania śliwek suszonych. Stan kości poprawia spożywanie już 50 gramów suszonych śliwek dziennie.
Polska nadal tworzy przed migrantami więcej barier niż możliwości w dostępie do podstawowych sfer życia publicznego, takich jak edukacja, rynek pracy, służba zdrowia czy obywatelstwo – wynika z najnowszego indeksu MIPEX, który mierzy otwartość polityk migracyjnych w krajach Unii Europejskiej, ale także w USA, Kanadzie, Australii czy Japonii.
Jeszcze kilkadziesiąt lat temu jedzenie „na mieście" było czymś bardzo rzadko praktykowanym, a dla wielu wręcz niedostępnym. Obecny trend jest odwrotny - coraz częściej jadamy poza domem i mamy coraz mniejszy wpływ na to, co nam się podaje. Michelle Obama promuje domową kuchnię zwiedzając światową wystawę Expo w Mediolanie.
Awokado jest szeroko polecane jako składnik zdrowej diety, bo zawiera „dobry" tłuszcz i wiele innych pożytecznych składników odżywczych. Badacze sądzą, że może być również pomocne w walce z określonym rodzajem rakiem.
Konizacja szyjki macicy to zabieg diagnostyczno – leczniczy, którego nie należy się bać. Jednak wiele Pań obawia się jego następstw. Dlaczego i po co się go wykonuje? Czy i jakie są przeciwskazania do zabiegu? Odpowiada prof. dr hab. n. med. Izabela Ulman-Włodarz, specjalista ginekolog-położnik.
Zażywane codziennie niskie dawki kwasu acetylosalicylowego mogą pomóc uchronić się przed rakiem piersi.
Aby bezpiecznie korzystać ze słońca, przed sezonem letnim warto udać się do dermatologa na badanie znamion, pieprzyków i przebarwień. Zmiany te mogą być pierwszym objawem czerniaka skóry, który - wcześnie wykryty - daje możliwość wyleczenia nawet w 90%. Dowiedz się, jak go rozpoznać i jak mu zapobiegać.
Śpisz mniej więcej tę samą liczbę godzin i nie zmieniasz stylu życia, a odczuwasz zmęczenie? Przyczyn tego może być kilka - od chorób poprzez złą dietę po czynniki zewnętrzne. Niektóre powody mogą być zaskakujące. Przejrzyj poniższą listę, a może odkryjesz tajemnicę ciągłego niewysypiania się.
Tofu zawiera znaczne ilości białka i niemal w ogóle nie ma tłuszczu, dlatego uważane jest za jeden z najzdrowszych wyborów dietetycznych.
W podróżach kulinarnych czas na winogrona. Dla większości z nas to wyłącznie owoce deserowe, jednak zgodnie z tradycjami kuchni śródziemnomorskiej, są one ważnym składnikiem zarówno pikantnych przystawek, jak i dań głównych. Dla tych, którzy pragną odkryć smak winogron w potrawach z krajów, gdzie jest ich najwięcej, przedstawiamy 3 przepisy na każdą porę dnia.