Liczba wyników: 476
Warto nauczyć się osłabiać stres, w innym przypadku może "przejąć kontrolę" nad naszym życiem, doprowadzając do depresji.
Jedzenie czosnku pomaga przeciwdziałać związanym z wiekiem zmianom mikrobiomu jelitowego, które mają związek z problemami z pamięcią.
Jad pszczół miodnych zabija agresywne komórki raka piersi, ogłaszają australijscy lekarze.
Wraz ze wzrostem średniej długości życia zwiększa się też liczba chorób związanych z wiekiem, w tym sarkopenii, czyli utraty masy mięśniowej w wyniku starzenia się. Uczeni z Uniwersytetu w Bazylei wykazali, że dobrze znany lek może opóźniać związane z wiekiem osłabienie mięśni.
Od lat uważa się, że stres i status społeczno-ekonomiczny ma związek z zachorowalnością i wiekiem śmierci ludzi. Teraz zbadano to na modelu zwierzęcym.
Związki znajdujące się w owocach granatu, przekształcone przez mikroorganizmy w jelitach, umożliwiają komórkom mięśniowym ochronę przed jedną z głównych przyczyn starzenia się.
Stosowanie preparatów z przeciwutleniaczem występującym w wielu warzywach i owocach zapobiegło uszkodzeniom skóry, które prowadzą do powstawania zmarszczek.
Otyłość ma bezpośredni wpływ na zdrowie i wiąże się z powstawaniem agresywnych nowotworów, choć mechanizmy leżące u podstaw tego zjawiska są mało znane. Badania pokazują, że rak prostaty agresywniej rozwija się u otyłych mężczyzn.
Wśród osób, które mają najczęstszy typ raka płuc, nawetu u 40 proc. rozwijają się przerzutowe guzy mózgu, skutkując skróceniem średniego czasu przeżycia pacjentów.
Wysokokaloryczna dieta w połączeniu ze stresem powoduje większy przyrost masy ciała niż taki sam sposób odżywiania w środowisku wolnym od stresu. Naukowcy z Garvan Institute of Medical Research odkryli szlak molekularny w mózgu, kontrolowany przez insulinę, który jest odpowiedzialny za dodatkowy przyrost masy ciała.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem