Liczba wyników: 1368
Kobiety chore na cukrzycę mają znacznie wyższe ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową.
Zielone przestrzenie przyczyniają się do dobrego samopoczucia mieszkańców miast. Z badań wynika, że parki mają istotny wpływ na dobrostan ludzi, niezależnie od ich przynależności do klasy społecznej, i że nie można parków zastąpić innymi miejscami spotkań ludzi, np. centrami handlowymi. Zamknięcie takich obszarów - jak podczas pandemii Covid-19 - pogłębia nierówności w poziomie dobrostanu.
Orzechy włoskie mogą być nie tylko smaczną przekąską, ale także sprzyjają rozwojowi bakterii korzystnych dla jelit.
Lek Finasteryd leczy łysienie typu męskiego i przerost prostaty u milionów mężczyzn na całym świecie. Nowe badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Illinois Urbana-Champaign sugeruje, że medykament może również obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć ogólne ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
U dużej liczby pacjentów przyjmujących statyny konieczne może być bardziej agresywne leczenie, które pomoże w ograniczeniu przypadków chorób układu krążenia.
W okresie menopauzy wzrasta poziom złego cholesterolu, a 10 proc. tego wzrostu wynika ze zmian w poziomie hormonów płciowych.
Statyny są powszechnie zalecanym lekiem zapobiegającym zdarzeniom sercowo-naczyniowym poprzez obniżenie poziomu cholesterolu w układzie krwionośnym. Naukowcy z Karolinska Institutet w Szwecji odkryli, że leczenie statynami może też zmniejszyć ryzyko śmierci z powodu Covid-19.
Niewyjaśniona szybka utrata masy ciała u osób starszych może być oznaką choroby i wiązać się z nasilonym ryzykiem upadków i złamań, a także gorszym długoterminowym rokowaniem co do zdrowia.
Zawarte w soi związki zwane izoflawonami mogą znacząco zmniejszyć ryzyko nawrotu raka piersi lub śmierci z jego powodu.
Osoby pijące czerwone wino mają zwiększoną różnorodność mikroflory jelitowej (co jest oznaką zdrowia jelit), a także niższy poziom otyłości i „złego" cholesterolu niż ci, którzy nie pijali tego trunku.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność