Liczba wyników: 12616
Aktywność fizyczna zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, częściowo poprzez redukcję sygnalizacji związanej ze stresem w mózgu.
Herbata zawiera flawonoidy, takie jak katechiny, które mają liczne korzyści zdrowotne. Teraz naukowcy z Instytutu Technologii w Nagoi (Japonia) odkryli, że szkliwienie ceramicznych zestawów do herbaty odgrywa kluczową rolę w zatrzymywaniu korzystnych składników tego napoju. Badając wpływ różnych szkliw na zawartość katechin w zielonej herbacie, stwierdzili, że wybór materiałów szkliwa wpływa na stężenie tych związków, a także na kolor i smak herbaty.
Suplementy z witaminą D mogą obniżać ciśnienie krwi u osób starszych z otyłością, przy czym przyjmowanie większej niż zalecana przez Institutes of Medicine (IOM) dziennej dawki nie zapewnia dodatkowych korzyści zdrowotnych.
Dieta bogata w owoce i warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe, niskotłuszczowe produkty mleczne oraz chude mięso, a jednocześnie uboga w sól i cukier, wiąże się z łagodniejszym przebiegiem łuszczycy.
Ekspozycja na działanie długofalowego czerwonego światła skutkuje niższymi wskaźnikami powstawania zakrzepów krwi, które mogą powodować zawały serca, uszkodzenia płuc i udary - mówią eksperci z University of Pittsburgh School of Medicine.
Uważa się, że nie wszystkie napoje alkoholowe są takie same. Czerwone wino jest często postrzegane jako zdrowszy wybór, ponieważ wiele osób wierzy, że jego wysoka zawartość resweratrolu - antyoksydantu o właściwościach przeciwzapalnych - zapewnia ochronę przed rakiem. Teraz eksperci z Brown University School of Public Health postanowili zweryfikować to założenie.
W przypadku osób cierpiących na określone zaburzenie snu, proste badanie krwi może pomóc przewidzieć rozwój demencji na wiele lat przed pojawieniem się objawów.
Odkryto mechanizm, dzięki któremu aspiryna może zmniejszać przerzuty niektórych nowotworów poprzez stymulowanie układu odpornościowego.
Jedna na pięć starszych osób doznaje infekcji do sześciu miesięcy po operacji serca - przy czym kobiety są znacznie bardziej narażone na ich rozwój.
Wśród zdrowych ludzi, którzy nawykowo śpią co najmniej 6,5 godziny, późne zasypianie wiąże się z wyższym spożyciem fast foodu i mniejszą ilością warzyw w diecie oraz niższym poziomem aktywności fizycznej. Szczególnie dotyczy to mężczyzn.