Liczba wyników: 12741
Oto może być kolejny powód, by cieszyć się codzienną filiżanką herbaty lub kawałkiem gorzkiej czekolady - nowe badanie przeprowadzone przez University of Surrey wykazało, że naturalnie występujące związki zwane flawan-3-olami - obecne w kakao, herbacie, jabłkach i winogronach - mogą poprawiać ciśnienie krwi oraz stan naszych naczyń krwionośnych.
Suplementacja witaminą D pomaga utrzymać długość telomerów - ochronnych „czapek" znajdujących się na końcach chromosomów, które skracają się wraz z wiekiem i są powiązane z rozwojem niektórych chorób
Ludzie w średnim i starszym wieku, którzy doświadczają bólu, znacznie częściej mieli nasilające się objawy depresji już do ośmiu lat przed pojawieniem się bólu - mówią badacze z University College London.
Kardiomiopatia Takotsubo, znana również jako zespół złamanego serca, wiąże się z wysokim wskaźnikiem śmiertelności i powikłań.
Oczy mogą być zwierciadłem duszy, a biologiczny wiek człowieka może być odzwierciedlony w jego cechach twarzy. Naukowcy z Mass General Brigham opracowali algorytm głębokiego uczenia o nazwie FaceAge, który na podstawie zdjęcia twarzy przewiduje wiek biologiczny i rokowania dotyczące przeżycia u pacjentów z chorobą nowotworową.
Nawet kilka nocy z niewystarczającą ilością snu uruchamia mechanizmy molekularne związane z większym ryzykiem problemów z sercem. Jak ustalono, niedobór snu wpływa na biomarkery powiązane z chorobami układu krążenia.
Miliony ludzi cierpią na przewlekłą suchość w ustach, czyli kserostomię - uciążliwy efekt uboczny uszkodzenia gruczołów ślinowych. Choć najczęstszą przyczyną są chemioterapia i radioterapia stosowane w leczeniu nowotworów głowy i szyi, to dolegliwość ta może również wynikać z wieku, przyjmowania niektórych leków, a także z innych czynników, takich jak cukrzyca, udar, choroba Alzheimera czy HIV/AIDS. Obecnie nie istnieje na nią skuteczne lekarstwo.
Suplement witaminowy, który poprawia metabolizm w oku, wydaje się spowalniać uszkodzenia nerwu wzrokowego w jaskrze.
Układ odpornościowy jest regulowany przez zegar biologiczny organizmu i jest bardziej aktywny w ciągu dnia, odkryli naukowcy z University of Auckland.
Kraje, w których je się więcej białek roślinnych - takich jak ciecierzyca, tofu i groch - cechują się dłuższą średnią długością życia.
Nieswoiste zapalenie jelit – ilość przypadków choroby rośnie na całym świecie