Liczba wyników: 618
W ostatnim czasie olej kokosowy stał się dietetycznym hitem. Jest coraz powszechniej promowany, a wskaźniki jego sprzedaży rosną. Okazuje się, że może mieć dobry wpływ na stan zdrowia układu sercowo-naczyniowego, pomimo tego, że zawiera duże ilości tłuszczów nasyconych.
Dzięki nim wyrażamy emocje, okazujemy sympatię, budujemy relacje biznesowe, pracujemy. To w dłoniach trzymasz opłatek, którym dzielisz się z najbliższymi. Dłonią dotykasz twarzy ukochanej osoby i przytrzymujesz książkę, czytaną dziecku do snu. Co zrobić, by ręce, którym tak wiele zawdzięczasz były zawsze miękkie i gładkie? Oto 5 tajemnic pięknych dłoni.
Zmaga się z nią jeden na dziesięciu Polaków, a na świecie dotyczy aż 300 milionów osób. Astma. Podczas, gdy udaje im się pokonać objawy takie jak duszność, męczący kaszel i świszczący oddech, mogą stać się ofiarami innej choroby – próchnicy.
Ujemne temperatury nie sprzyjają różnorodności w diecie. Jednak jesienią w sklepach znaleźć można wiele warzyw, których pełnia sezonu przypada właśnie na początek najzimniejszych miesięcy w roku. Na ich czele stoi jarmuż – uniwersalny, smaczny i pełen nieocenionych dla zdrowia składników odżywczych. Dzięki pierwszym przymrozkom utraci swą charakterystyczną gorycz, dlatego warto czym prędzej poznać jego wyjątkowe kulinarne możliwości.
Skóra twarzy jest napięta, pomarszczona i przesuszona? Winą możesz obarczyć mydło. Stosowany przez nasze babcie i prababcie kosmetyk w gruncie rzeczy szkodzi naszej urodzie. Co dzieje się podczas kontaktu skóry z mydłem i jak prawidłowo pielęgnować twarz? Przeczytaj rady kosmetologa.
Junk food czy fast food, czyli śmieciowe jedzenie, stało się powszechnie dostępne i chociaż nasza wiedza dietetyczna jest coraz szersza, współczesny styl życia sprzyja wyborowi niezdrowych przekąsek i „ciężkich", ale szybko podawanych posiłków. Okazuje się, że efekty takiego jedzenia można złagodzić dzieki piciu soku pomarańczowego.
Jeśli chcesz uniknąć nadciśnienia, musisz ograniczyć spożycie soli. A nie jest to łatwe o tyle, że sól dodaje się obecnie niemal do każdego choćby trochę przetworzonego produktu. Spróbuj jednak samodzielnie przygotowywać posiłki i używaj innych przypraw, a wyostrzy ci się smak i zdołasz zmniejszyć dawkę soli w diecie.
Śledząc mapę kulinarną świata szybko odkryjemy, że zasada „co kraj, to obyczaj” jest szczególnie żywa w kwestii śniadań. Jak wygląda klasyczny, francuski petit déjeuner? Ile kalorii ma wyjątkowo syte śniadanie angielskie? W czym o poranku rozsmakowują się Skandynawowie? Bliższe poznanie śniadaniowych propozycji z różnych zakątków świata może sprawić, że każdy dzień będziemy witać pod znakiem nowych kompozycji smakowych.
Choroby nerek są dość powszechne - w Polsce dotyczą około 4,5 miliona osób, co stanowi niemal 12 procent społeczeństwa. Przewlekła postać tych chorób rozwija się przez kilka lat, często nie dając początkowo żadnych charakterystycznych objawów, aż może nastąpić trwałe uszkodzenia tych organów. Dlatego warto za wczasu zadbać o nerki. Zobacz, jak to zrobić.
Pieczywo to pożywienie, z którym mamy do czynienia niemal codziennie, więc wydaje się, że już niczym nas nie zaskoczy. A czy wiecie, że pisał o nim Homer i znaleziono go w grobowcu Tutenchamona. Te 5 ciekawostek o chlebie może zaskoczyć!
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem