Liczba wyników: 4873
Kolejne badania pokazują, że samotność nie sprzyja zdrowiu, ani rekonwalescencji. Odizolowani ludzie mają się gorzej, częściej chorują i wolniej wracają do zdrowia. Dotyczy to też niewydolności serca.
Nowe badanie, którego wyniki ukazały się w Canadian Medical Association Journal, pokazuje, że wskaźniki zgonów z powodu niewydolności serca są wyższe dla kobiet niż dla mężczyzn.
Winogrona są naturalnym źródłem przeciwutleniaczy i polifenoli, które naukowcy uważają za korzystne dla zdrowia. Przykładowo, jedzenie tych owoców może zapobiec niewydolności serca przy nadciśnieniu.
O dostarczenie organizmowi odpowiedniej dawki witaminy D powinniśmy zadbać nie tylko ze względu na to, że jej niedobory osłabiają kości. Jak donoszą amerykańscy naukowcy braki witaminy D zwiększają ryzyko chorób serca.
Kobiety częściej umierają w wyniku zawału serca niż mężczyźni, ponieważ często nie są im przepisywane leki, których potrzebują, czytamy w na stronie Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (European Society of Cardiology, ESC).
Zadowolenie z życia nie tylko podnosi jego jakość, może być także dobre dla serca. To odkrycie z nowych badań, które obejmowały prawie 8000 brytyjskich urzędników w średnim wieku 49 lat.
Po osiągnięciu wieku menopauzalnego kobiety stają się bardziej podatne na różne choroby serca. Warto pamiętać, że dolegliwości te stanowią one główną przyczynę zgonów w zachodnim świecie.
Dzięki zdrowszej diecie można by zapobiec ponad dwóm trzecim zgonów z powodu chorób serca na całym świecie, mówią eksperci z European Heart Journal.
Uczeni z Uniwersytetu w Niszu w Serbii przebadali pacjentów z chorobami serca i odkryli poprawę wydolności układu sercowo-naczyniowego, gdy chorzy słuchali muzyki. Jeszcze lepsze efekty dało bycie melomanem podczas uprawiania sportu.
Nawet kryzys nie powinien powstrzymywać przed wybraniem się na choćby tygodniowe wakacje. Warto wyjechać nawet na tak krótki wypoczynek, dzięki niemu bowiem można zmniejszyć nawet o 20 procent ryzyko zawału serca lub udaru mózgu.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność