Liczba wyników: 1503
Dieta bogata w warzywa i uboga w mięso obniża ryzyko rozwoju zaćmy, wynika z badań naukowców z University of Oxford.naukowców z University of Oxford.
GMO, czyli Genetically Modified Organisms to organizmy, do których sztucznie wprowadza geny, pobrane z innego organizmu. Modyfikacjom genetycznym poddawane są nie tylko warzywa i owoce, ale także zwierzęta czy nawet leki. Jednak to zmiany w genotypie żywności roślinnej budzą aktualnie najwięcej kontrowersji.
Koniec wiosny i początek lata to idealny czas, aby wzbogacić codzienną dietę o naturalne produkty – przede wszystkim świeże warzywa i owoce. O tym, które z nich są najcenniejsze dla zdrowia i pomogą zadbać o szczupłą sylwetkę mówi dietetyk Joanna Sobczak.
Ziemniaki to ciągle niemal nieodłączny element obiadu w polskich domach. Te powszechnie dostępne warzywa mogą mieć jednak szereg innych, ciekawych zastosowań. Odkryj ziemniaki na nowo - sprawdź do czego, poza kulinariami, mogą ci się przydać.
Warto jeść warzywa i owoce ze względu na to, że pomagają dostarczyć organizmowi wielu potrzebnych składników odżywczych. Jeśli jadłospis jest ich pełny, można liczyć na lepsze zdrowie i samopoczucie. To nie wszystko. Określone owoce ułatwią też odchudzanie - zobacz, jakie.
Niektóre metody gotowania warzyw są lepsze niż inne, jeśli chodzi o zachowanie poziomu przeciwutleniaczy. W zależności od warzywa, gotowanie na płaskiej metalowej powierzchni bez oleju (grillowanie) lub w kuchence mikrofalowej zapewniało najwyższy poziom antyoksydantów.
W wielu badaniach wykazano, że dieta bogata w owoce i warzywa jest związana z niższym ryzykiem udaru mózgu, jednakże naukowcy nie byli pewni dlaczego. W nowych analizach uczeni skoncentrowali się na działaniu flawanonów obecnych w owocach cytrusowych.
DietDoc wskazuje, że więcej węglowodanów i mniej białka w diecie może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2, zwłaszcza jeśli źródłem węglowodanów są bogate w błonnik: pieczywo, produkty zbożowe i warzywa.
Ludzie, którzy chętnie umieszczają w swoim menu znaczne ilości przetworzonej żywności, częściej zapadają na depresję, wynika z badań, których wyniki opublikowano w magazynie „British Journal of Psychiatry". Jak się okazuje, warto zrewidować swoją dietę, sięgnąć po warzywa, owoce, śródziemnomorskie specjały - takie jedzenie bowiem poprawia humor. Fast food zaś może zwiększyć ryzyko depresyjnych nastrojów.
Dieta śródziemnomorska uznawana jest za jedną z najzdrowszych. Składają się na nią głównie owoce, warzywa, produkty mączne, produkty zbożowe, olej z oliwek, ryby, a także niewielkie ilości czerwonego mięsa i produktów nabiałowych.