Liczba wyników: 4640
Kiedy ktoś próbuje przywołać coś z pamięci, mózg tej osoby szybko przesiewa wszystko, co w nim przechowywane, aby znaleźć odpowiednie informacje. Jednak wraz z wiekiem wielu z nas ma kłopoty z odzyskaniem wspomnień.
Japończycy opracowali metodę wykrywania charakterystycznych dla choroby Alzheimera złogów beta amyloidu w mózgu na podstawie biomarkerów w próbkach krwi.
Starsze osoby, które zaczynają doświadczać koszmarów, mogą wykazywać też wczesne objawy choroby Parkinsona.
Osoby starsze, które muszą przenieść się do domu opieki i dostosowują się do tego oraz akceptują to, czego nie można zmienić, ciągle czerpią satysfakcję z życia.
Odpowiedź na stosunkowo zwięzłe pytanie: „jak to, co jemy, wpływa na nasze starzenie się?", jest nieuchronnie złożona. Podczas gdy większość analiz dotyczy wpływu pojedynczego składnika odżywczego na daną funkcję organizmu, ogólnie zdrowa dieta musi być rozważana na podstawie całych zestawów składników odżywczych.
Jak wynika z badań przeprowadzonych na Uniwersytecie w Birmingham, ludzie, którzy często mają nieprzyjemne sny w wieku średnim, są bardziej narażeni na demencję w późniejszym życiu.
Cierpiące na bezsenność osoby starsze są bardziej narażone na osłabienie pamięci i długotrwałe zaburzenia funkcji poznawczych, takie jak demencja.
W Tel Awiwie opracowano metodę, która wykorzystuje testy muzyczne i przenośne urządzenie do pomiaru aktywności mózgu, by wykryć osłabienie funkcji poznawczych u ludzi w starszym wieku. Cały proces polega na pomiarze 15-minutowej aktywności elektrycznej mózgu podczas wykonywania prostych zadań muzycznych i może być łatwo stosowany przez każdego członka personelu w dowolnej placówce medycznej.
Przeszczepienie mikrobioty kałowej może być skutecznym sposobem hamowania procesu starzenia się.
Szałwia może poprawić pamięć. Brytyjczycy odkryli, że osoby przyjmujące kapsułki z olejem szałwiowym, znacznie lepiej wypadali na teście zapamiętywania słów.