Liczba wyników: 666
Wiek biologiczny określono poprzez pomiar metylacji DNA, modyfikacji, która jest częścią normalnego procesu starzenia. Badanie wykazało, że gdy wiek biologiczny kobiety był o 5 lat starszy niż jej wiek chronologiczny miała 15-procentowe zwiększenie ryzyka zachorowania na raka piersi.
Duża ilość enterobakterii w mikroflorze jelitowej ma związek z długością życia.
Każdy starzeje się w innym tempie. Stąd dwóch 50-latków, mimo takiego samego wieku metrykalnego, może mieć różny wiek biologiczny - wiele czynników wewnętrznych i zewnętrznych sprawia, że starzeją się w różnym tempie i cechują się innym ryzykiem choroby oraz przedwczesnej śmierci.
Stosowanie inhibitorów RAA, klasy leków obniżających ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko pęknięcia tętniaka o 18 proc.
Osoby cierpiące na bezsenność były o 69 proc. bardziej narażone na zawał serca w porównaniu z tymi, które nie cierpiały na zaburzenia snu. Ludzie sypiający poniżej pięciu godzin na dobę mieli największe ryzyko zawału. Osoby z cukrzycą i bezsennością cechowały się dwukrotnie wyższym zagrożeniem zawałem.
Wysoko przetworzona niezdrowa żywność jest ulubionym jedzeniem dojrzałych i starszych Amerykanów.
Dosładzane cukrem napoje mogą sprzyjać nowotworowi jelita grubego i okrężnicy.
Nagromadzenie tłuszczu w wątrobie powoduje zmniejszenie dopływu tlenu do mózgu i stan zapalny tkanek mózgu, a obydwa te czynniki prowadzą do poważnych chorób.
Menopauza przed 40-tym rokiem życia wiąże się z wyższym ryzykiem niewydolności serca i migotania przedsionków.
Zdrowszy styl życia wiąże się z niższym ryzykiem zaburzenia funkcji poznawczych, a co ciekawe, nie ma tu znaczenia, czy dana osoba jest nosicielem określonej formy genu APOE, który sprzyja rozwojowi demencji.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność