Liczba wyników: 9175
Aż 96% Polaków kupuje słodycze. Ulubioną słodkością jest czekolada. Tylko co dziesiąty Polak przy zakupie słodyczy kieruje się ich składem. Co piąty badany nie kupuje słodyczy dzieciom – wynika z badania przeprowadzonego przez ARC Rynek i Opinia.
Od jakiegoś czasu wiadomo, że istnieje związek pomiędzy snem i masą ciała. Liczne badania dowiodły, że niedobór snu skutkuje zaburzeniami hormonalnymi, spowalnia metabolizm i sprzyja nadmiernemu jedzeniu. Teraz postanowiono dokładniej sprawdzić, jak niedosypianie przekłada się na przybieranie na wadze.
Przeziębienia, katar czy kaszel leczymy sami – wynika z badania opinii „Barometr Bayer”, zrealizowanego w drugiej połowie 2016 roku. Najczęściej wybieramy środki naturalne, choć niestety sięgamy też po leki receptowe pozostałe po wcześniejszych terapiach.
Kreatywni lub pomysłowi − tak określa się ponad 70 procent Polaków - wynika z badania Millward Brown. Jednak te cechy są częściej kojarzone z życiową zaradnością niż innowacyjnością czy nowymi pomysłami. Blisko 20 proc. badanych nie rozumie zaś wcale znaczenia słowa „innowacja”.
Światowa Organizacja Zdrowia niedawno uznała hałas środowiskowy za szkodliwe zanieczyszczenie, które ma niekorzystne skutki psychospołeczne i fizjologiczne. Nowe badania sugerują, że mieszkańcy narażeni na wysoki poziom hałasu, doświadczają wyższego ryzyka irytacji lub zaburzeń snu, co może mieć poważne konsekwencje zdrowotne.
Nowe badania wykazały, że ekstremalne wahania masy ciała u osób otyłych z chorobami sercowo-naczyniowymi znacząco zwiększają ryzyko zgonu - zarówno przyrost masy ciała, jak i jej utrata podnoszą poziom ryzyka.
Badania wykazują, że starsi obywatele cechują się znacznie większym ryzykiem samobójstwa niż nastolatkowie. Eksperci w dziedzinie zdrowia psychicznego obawiają się, że opieka psychologiczna może być nieosiągalny dla większości seniorów.
Kurkuma wykorzystywana jest jako przyprawa do wielu potraw i przypraw, najbardziej znaną z nich jest curry. Ze względu na intensywny żółty kolor kurkuma była początkowo wykorzystywana jako barwnik, później odkryto jej zastosowanie kulinarne, w tej chwili trwają badania nad wykorzystaniem kurkumy w medycynie.
Powtarzające się diety mogą prowadzić do przyrostu masy ciała, ponieważ mózg interpretuje je jako krótkie okresy głodu i nakłania organizm do magazynowania większej ilości tłuszczu na przyszłe niedobory - sugerują badania przeprowadzone przez uniwersytety w Exeter i Bristolu.
Przez prawie stulecie badania laboratoryjne pozwalały uzyskać spójne wyniki: zwierzęta, które jadły mniej lub rzadziej, zyskiwały szanse na dłuższe życie. Jednak nie rozumiano w pełni, dlaczego tego rodzaju restrykcyjne diety działają na rzecz wydłużenia życia i jak najlepiej wdrożyć je u ludzi.
Test wysiłkowy serca pokazuje ryzyko śmierci u ludzi z chorobą wieńcową