Liczba wyników: 270
Cena za produkt oraz za litr czy kilogram – to obowiązkowe informacje, które musimy znaleźć na sklepowych półkach. Niestety, przedsiębiorcy nie zawsze przestrzegają przepisów. W 2015 roku Inspekcja Handlowa wydała 625 decyzji dotyczących nieprawidłowego informowania o cenach produktów czy usług.
Ostatnia dekada zmieniła podejście Polaków do gotowania i kulinariów w ogóle. Teraz to już nie tylko obowiązek, ale modne hobby, którym zajmują się całe rodziny. Cel przygotowywania posiłków także jest inny. Teraz gotuje się dla przyjemności i po to, by spędzić razem czas. Zmieniło się też to, co i jak gotujemy. Nadal cenimy sobie tradycyjną kuchnię, jednak chętniej próbujemy nowości, już nie tylko odtwarzając przepisy, ale także modyfikując je i komponując własne. Większą uwagę zaczęliśmy przykładać do wyglądu potraw. Jakie są powody tego nagłego wzrostu zainteresowania kulinariami?
Kong phad prik thai dam – takie danie oferował jeden z restauratorów skontrolowanych przez Inspekcję Handlową. Niestety, informował jedynie o egzotycznej nazwie, zamiast o polskiej i składnikach potrawy. Inspekcja Handlowa skontrolowała restaruracje serwujące potrawy zagranicznych kuchni. Do co trzeciej inspektorzy mieli zastrzeżenia – restauratorzy oszukują na wadze potraw czy składnikach.
Karboksyterapia to zdobywająca coraz większą popularność metoda walki ze starzeniem się skóry, a także cellulitem, rozstępami czy nadmiarem tkanki tłuszczowej. Wiedza o niej ogranicza się głównie do świadomości, że wykorzystywany jest tu dwutlenek węgla. Warto jednak dowiedzieć się czegoś więcej o tym zabiegu – może okaże się idealny właśnie dla Ciebie?
Walka z obecnością kwasów tłuszczowych trans w produktach spożywczych wchodzi w nowy etap. Po Danii, Islandii, Austrii oraz Stanach Zjednoczonych kolejny kraj – Norwegia – zaostrzył przepisy dotyczące tych niekorzystnych dla zdrowia tłuszczów. W Polsce żywieniowcy także alarmują, by unikać produktów z dużą zawartością kwasów tłuszczowych trans, jednak rodzimi konsumenci mają utrudnioną sytuację. W świetle polskiego prawa producenci nie mają obowiązku umieszczać na opakowaniu informacji o kwasach tłuszczowych trans i tego nie robią. Polakom, którzy chcą unikać „transów” pozostaje dogłębna analiza składów produktów w poszukiwaniu określeń mogących wskazywać na obecność tych niezdrowych tłuszczów.
Jeśli masz jakieś noworoczne postanowienia, warto, by jednym z nich była poprawa samopoczucia. Wprowadź w życie osiem prostych wskazówek, a takie postanowienie z dużym prawdopodobieństwem zostanie zrealizowane.
Da się schudnąć dzięki jedzeniu zdrowej żywność i zmniejszeniu ilości cukrów w diecie. Uprawianie sportu nie przyniesie takich efektów, mówią niektórzy dietetycy.
Konsumpcja tłuszczów w Polsce w ciągu ostatnich 60 lat wzrosła niemal trzykrotnie. Z analizy Instytutu Żywności i Żywienia wynika, że w tym czasie znacząco zmieniła się też struktura ich spożycia – na korzyść tłuszczów roślinnych, kosztem zwierzęcych. Zdaniem ekspertów jest to jeden z najważniejszych czynników, który wpłynął na wzrost długości życia Polaków.
Zanim coś osiągniesz, musisz czegoś od siebie oczekiwać – ta jedna z zasad powtarzana jest jak mantra w poradnikach, które mają nas motywować do osiągnięcia wyznaczonych celów. Ale mało kto z nas może pochwalić się tak silną wolą jak Mahatma Gandhi. Ile to razy obiecywaliśmy sobie, że od jutra przestaniemy palić, pić, zaczniemy ćwiczyć, dbać o zdrowie i stracimy 15 kg . Zwykle motywacji starcza nam w najlepszym razie na kilka dni, a potem rozgrzeszając się, wracamy do starych nawyków. Niektórym jednak udaje się zrealizować, to co zamierzali. Jak to robią? Skutecznie się motywują, co pozwala im pozbyć się starych przyzwyczajeń na dobre.
Zachowaj młodość. Nie wszystkie skutki procesu starzenia się da się wyeliminować, ale można sprawić, że nastąpią później lub będą osłabione. Wymienionych poniżej piętnaście punktów pomoże ci utrzymać młodość ciała i umysłu.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem