Liczba wyników: 1491
Probiotyki są wyselekcjonowane bakterie kwasu mlekowego i zbliżone do nich bifidobakterie, które stanowią uzupełniający składnik diety i wykazują korzystny wpływ na stan zdrowia organizmu człowieka. Probiotyki redukują uczucie dyskomfortu jelitowo-żołądkowego wywołanego stresem. Znajdują także zastosowanie przy biegunkach, wzdęciach i nietolerancjach pokarmowych (zwłaszcza w czasie podróży) pozwalają utrzymać równowagę flory bakteryjnej jelit.
Niekorzystne działanie mrozu, chłodny wiatr z naprzemiennym suchym powietrzem w pomieszczeniach – zima nie rozpieszcza skóry, szczególnie twarzy. Takie okoliczności wymagają zastosowania skutecznych rozwiązań. Sprawdź, w jaki sposób zadbać o cerę, aby właściwie ją nawilżyć i nadać jej zdrowego wyglądu nawet w tak trudnych warunkach.
Powinny go pić dzieci w okresie wzrostu, u których zaspokoi zwiększone zapotrzebowanie na substancje odżywcze, jak również osoby starsze, zagrożone niedoborem wapnia i osteoporozą. Nie powinny zapominać o nim kobiety w ciąży – pomoże bowiem zniwelować ewentualne niedobory tak potrzebnego w tym okresie kwasu foliowego, a także panie w czasie menopauzy – wartościowe składniki soku złagodzą jej przebieg.
Od jakiegoś czasu świat medyczny bada antyrakowe właściwości kwasu acetylosalicylowego, leku powszechnie znanego pod popularnymi markami handowymi takimi jak aspiryna czy polopiryna. Jego niewielkie dawki bowiem mogą osłabić ryzyko różnych form raka.
Niektóre testy wskazywały, że wyższy poziom kwasu foliowego (witamina B9) u seniorów może mieć wpływ na problemy poznawcze, irlandzcy medycy zauważają jednak, że witamina ta raczej wspomaga zdolności kognitywne.
Czy powiększanie ust boli? Jak długo utrzymują się jego efekty i czy usta po zabiegu naprawdę zawsze wyglądają nienaturalnie? Zdjęcia nieudanych zabiegów z wykorzystaniem kwasu hialuronowego nasiliły obawy przed zdawałoby się, że prostą procedurą. Na ile są one uzasadnione?
Dotychczas liczne badania wykazały, że regularne zażywanie kwasu acetylosalicylowego obniża ryzyko raka jelita grubego. Teraz naukowcy odkryli, że popularny lek może być bardziej korzystny dla określonych osób w porównaniu z innymi.
Według danych Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w pochwie dorosłej, zdrowej kobiety występuje ok. 100 gatunków bakterii (tlenowe, beztlenowe oraz drożdże). Najliczniejsze są pałeczki kwasu mlekowego zwane Lactobacillus, które w wyniku fermentacji wytwarzają kwas mlekowy - jest on odpowiedzialny za utrzymanie niskiego pH środowiska pochwy, a więc stanowi naturalną substancję "antybakteryjną". Ponadto chroni przed nadmiernym namnażaniem się patogennych bakterii.
Witamina C, czyli kwas askorbinowy, jest prawdopodobnie najbardziej znaną witaminą wzmacniającą odporność. Teraz, gdy zaczyna się sezon grypy, warto pamiętać, że pomaga ochronić się przed infekcjami. Poniżej lista produktów o najwyższej zawartości kwasu askorbinowego.
Osoby w po pięćdziesiątce i sześćdziesiątce mogą uzyskać korzyści z codziennego zażywania kwasu acetylosalicylowego, ale ci, którzy zaczynają przyjmować ten lek po pięćdziesiątce, mogą liczyć na najlepszą profilaktykę zawału serca, udaru mózgu i raka okrężnicy.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi