Liczba wyników: 754
Posiadanie trojga lub więcej dzieci może mieć negatywny wpływ na procesy poznawcze w późnym okresie życia. Jak się okazuje, efekt ten jest najsilniejszy w Europie Północnej, gdzie wyższa dzietność zmniejsza zasoby finansowe, nie poprawia natomiast zasobów społecznych.
Pacjenci z niewydolnością serca doświadczający żałoby po stracie bliskiego członka rodziny są narażeni na wyższe ryzyko śmierci, szczególnie w pierwszym tygodniu po odejściu bliskiej osoby.
Ważne życiowe wydarzenia, takie jak ślub, śmierć bliskiej osoby, czy bankructwo, mają istotny wpływ na nasze samopoczucie. Teraz porównano oddziaływanie tych wydarzeń na poziom szczęścia i zadowolenia z życia oraz sprawdzono czas trwania tego wpływu.
Zazwyczaj o stresie i lęku myśli się jako o negatywnych doświadczeniach, jakkolwiek jednak mogą osiągać niebezpieczny poziom, psychologowie od dawna wiedzą, że nie tylko nie da się ich uniknąć, ale i często odgrywają pomocną rolę w codziennym życiu.
To, jak o siebie dbamy, ma wpływ nie tylko na nas samych, ale i na nasze dzieci, wnuki i kolejne pokolenia. Dziecko, którego babcia paliła, gdy była w ciąży z jego matką, ma dwukrotnie większe ryzyko zachorowania na astmę niż wnuki niepalących babć.
Badacze z Uniwersytetu w Jyväskylä w Finlandii zauważyli, że zmiany życiowe wpływają na poziom aktywności fizycznej człowieka. Narodziny dzieci, zmiana miejsca zamieszkania, stanu cywilnego i miejsca pracy wpływają na dzienną liczbę kroków kobiet i mężczyzn. W przypadku kobiet posiadanie dzieci, praca oraz przeprowadzka z miasta na wieś zmniejsza codzienny wysiłek fizyczny.
Wystarczy dodać garść migdałów - już coś tak prostego poprawia dietę.
Miliony dzieci są wychowywane jedynie przez ich dziadków, mówią amerkyańscy eksperci. Osoby, które wychowują wnuki, stoją przed wyjątkowo trudnymi wyzwaniami, ale radzą sobie równie dobrze jak biologiczni czy adopcyjni rodzice.
Ludzie nawet w dość złych okolicznościach patrzą na swoją przyszłość z optymizmem, zmienia się to nieco w późnej starości.
Ryby powinny być stałym elementem naszej diety. Są bogatym źródeł wysokiej jakości łatwo przyswajalnego białka, minerałów i witamin. Jednak surowe, wędzone i peklowane produkty rybne nierzadko zawierają zarazki chorobotwórcze, zwłaszcza listerię.