Liczba wyników: 1254
Zmiany masy ciała w różnym wieku odmiennie mogą wpływać na ryzyko nowotworów. Z nowych badań dowiadujemy się, że kobiety, które przybierają na wadze we wczesnej dorosłości, cechują się niższym ryzykiem zachorowania na raka piersi przed menopauzą.
Stres oksydacyjny to zaburzenia równowagi organizmu mogące wywoływać rozmaite konsekwencje: od pogorszenia wyglądu skóry, aż po rozwój wielu chorób (w tym nowotworów). Sprawdź, czym jest oksydacyjny stres, jakie są jego przyczyny oraz w jaki sposób możemy się przed nim uchronić.
Rak jelita grubego zalicza się do jednego z najczęściej występujących typów nowotworów złośliwych. W Polsce mutację genu odpowiedzialnego za rozwój tej choroby może mieć nawet 1 na 100 osób. Badania profilaktyczne, a wśród nich badanie genetyczne, to szansa na zdrowe i długie życie.
Tkanka tłuszczowa odgrywa ważną rolę w naszym zdrowiu. Jednak z wiekiem traci swoje funkcje, co może prowadzić do cukrzycy typu 2, otyłości, nowotworów i innych problemów. Jak się wydaje jednak, wysoka aktywność fizyczna przez całe życie przeciwdziała temu procesowi.
Od kilku lat obserwowany jest stały i dynamiczny wzrost zachorowań na czerniaka. W Polsce, co 10 lat podwaja się liczba chorych. Tak jak w przypadku innych nowotworów najważniejsza jest profilaktyka - 90% wcześnie wykrytych zmian można całkowicie wyleczyć. Odpowiednie samobadanie pozawala na uniknięcie zachorowania lub wczesne wykrycie nowotworu.
Przyjmowanie dużej ilości wapnia wysokowapniowa (1000- 1500 mg na dobę) przynosi organizmowi człowieka liczne profity, może zapobiec osteoporozie, utrzymywać w dobrym stanie kości i zęby, zmniejszyć ryzyko powstania nowotworów, korzystnie wpływać na samopoczucie kobiet z zespołem przedmiesiączkowym, zniwelować ból.
Dieta wegetariańska zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Z nowych badań Zakładu Epidemiologii Nowotworów przy University of Oxford wynika też, że dieta wegetariańska jest również dobra dla zapobiegania choroby uchyłkowej jelit, częstego zaburzenia jelit.
Badania naukowe pokazują, że spożywanie flawonoidów i powiązanych fenoli może obniżać zapadalność na choroby przewlekłe, w tym sercowo-naczyniowe - będące główną przyczyną zgonów w Europie - a także niektóre typy nowotworów, udarów, alergii, schorzeń wątroby i zapaleń.
Badania na zwierzętach wykazały, że permanentny stres, ciągły niepokój i nerwowość sprzyjają rozwojowi nowotworów. Naukowcy odkryli, że myszy z objawami lęku mają wyższe ryzyko zachorowania na raka niż spokojniejsze gryzonie. Podobny efekt ciągłego zestresowania i strachu może dotyczyć także ludzi.
Na ból, na choroby... Leki zażywa wielu Polaków. Niestety mało kto wie, że leki stosowane m.in. w terapii nowotworów, nadciśnienia, przeciwbólowe, antydepresyjne, przeciwalergiczne, a nawet lekarstwa stosowane masowo przy przeziębieniu, mogą mieć niepożądane skutki dla naszych zębów i dziąseł.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji