Liczba wyników: 962
Zbliżająca się jesień oznacza wyższe zagrożenie grypą. Dieta może być jednak pomocna w walce z infekcjami.
Około 3 gramy kwasów tłuszczowych omega-3 dziennie, dostarczane sobie z żywności lub suplementów, są optymalną dawką pomagającą obniżyć ciśnienie krwi.
Zdrowa dieta może osłabić czynniki sprzyjające rozwojowi choroby Alzheimera.
Mężczyźni, którzy regularnie dołączają do swojej diety kolorowe owoce i warzywa, są mniej narażeni na raka prostaty.
Być może lepiej jest pozwolić, aby łagodna gorączka po prostu ustąpiła, niż automatycznie sięgać po leki, uważają medycy na podstawie nowych badań na University of Alberta.
Skóra witlinka pacyficznego ma właściwości przeciwstarzeniowe - może zapobiec powstawaniu zmarszczek.
Kobiety w średnim wieku stosujące dietę wegetariańską maja o 33 proc. wyższe ryzyko złamania biodra w porównaniu do pań regularnie jedzących mięso.
Niedobór witaminy D wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka pęcherza.
Zmęczenie psychiczne to stan psychobiologiczny wywoływany przedłużającymi się okresami nasilonego wysiłku intelektualnego, co skutkuje wolniejszym czasem reakcji i deficytami uwagi. Wpływa na zdolność koncentracji i podejmowania optymalnych decyzji. Zmęczenie takie nierzadko jest odpowiedzialne za wypadki. Pomocne mogą być wówczas muzyka i praktykowanie uważności.
Kobiety, które jedzą banany, awokado i łososia, mogą zmniejszyć negatywny wpływ soli na swoją dietę. Jedzenie bogate w potas wiąże się z niższym ciśnieniem krwi, szczególnie u pań, które serwują sobie duże dawki soli.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję