Liczba wyników: 143
Imbir cieszy się coraz większą popularnością wśród Polaków - nie tylko jako aromatyczny dodatek do potraw, ale także jako panaceum na wiele dolegliwości. Ten niepozorny korzeń, dzięki olejkom eterycznym oraz substancjom żywicowym, kryje w sobie wiele prozdrowotnych właściwości – niszczy bakterie, działa przeciwbólowo i rozgrzewająco, a nawet… odchudza!
Znajdziesz go w warzywniaku, aptece i drogerii, a użyjesz w kuchni, samochodzie, łazience i… sypialni. Imbir to jeden z niewielu składników, który w pełni zasługuje na miano „superfood” - to jedna z najbardziej aromatycznych i zarazem najzdrowszych przypraw na świecie! Zaparz filiżankę imbirowej herbaty i zapoznaj się z dobroczynnymi właściwościami najsmaczniejszego z korzeni.
Imbir to nie tylko aromatyczny dodatek do napojów i wypieków, coraz częściej jest też składnikiem kosmetyków.
Od wieków korzeń imbiru stosowany był jako naturalny środek na różne dolegliwości, takie jak przeziębienia i rozstrój żołądka. Teraz naukowcy z University of Georgia odkryli, że dołączenie imbiru do codziennej diety zmniejsza ból mięśni wywołany ćwiczeniami.
Imbir ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające, więc jest popularnym ziołowym preparatem w leczeniu chorób zapalnych.
Wszyscy znamy imbir. Jako przyprawa, ceniony jest przede wszystkim w kuchni chińskiej i indyjskiej. Do Europy trafił wraz z innymi korzennymi przyprawami, tu używano go także jak lekarstwo.
Gdy za oknem mróz, wiatr, padający śnieg lub deszcz, czapki są niezbędne. Jakkolwiek jednak pomagają ochronić się przed przeziębieniem, niekorzystnie wpływają na wygląd naszych włosów. Nakrycia głowy sprawiają, że włosy nadmiernie się elektryzują i szybko przetłuszczają. Przydatny może się wówczas okazać ekstrakt z imbiru.
Kuchnia tajska to kwintesencja kulinarnych kontrastów, która w fenomenalny sposób łączy w sobie pozornie niemożliwe do pogodzenia aromaty. Nie tylko wśród miłośników krewetek wspomnienie tajskich specjałów powoduje dreszczyk emocji. Także wielbiciele egzotycznych podróży smakowych oraz ciekawych komponentów powinni zdecydowanie zasmakować delicji z dawnego Syjamu. Jaki jest klucz do odwzorowania tajskich potraw z wykorzystaniem dostępnych składników?
Mróz i suche powietrze w pomieszczeniach nie służą włosom. Także zimowa dieta, uboga w świeże warzywa i owoce, dodatkowo je osłabia.
100-letni Fauja Singh, najstarszy na świecie maratończyk, odsłonił sekrety swojej niezwykłej sprawności. Pomimo tak zaawansowanego wieku Singh nie zwalnia. Ciągle jest w dobrej formie i kontynuuje treningi. Od 89 roku życia ukończył siedem maratonów. Jako pierwszy zapisał się na bieg maratoński Edynburg 2012. Staruszek powiedział, że kluczem do umiejętności pokonywania codziennie 10 mil w ramach treningu jest jedzenie dużej ilości imbiru, curry i wypijanie wielu filiżanek herbaty.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi