Liczba wyników: 343
Apel „pij mleko" odnosi się nie tylko do dzieci - ludzie w średnim i starszym wieku także wiele zyskują umieszczając ten napój w swojej diecie. Wśród korzyści z serwowania sobie mleka wymienia się m. in. większe szanse na dłuższe życie, lepszą pamięć, ochronę przed osteoporozą, cukrzycą typu 2 i nadciśnieniem, dobre zdrowie dziąseł, etc. Mleko może mieć jednak znacznie większe spektrum zastosowań. Zobacz, do czego może się przydać.
Susan Sarandon wzięła udział w kampanii zachęcającej do picia mleka, której hasło brzmi: „Pour One More" ("Nalej jeszcze jedną"). Przedsięwzięcie nie jest jednak - jakby się mogło wydawać - skierowane jedynie do dzieci, aktorka promuje zdrowy sposób odżywiania się także wśród osób dojrzałych.
Jak podaje „Gazeta Krakowska”, naukowcy z Akademii Rolniczej w Krakowie zamierzają sprawdzić, czy spożywanie produktów z owczego mleka może zapobiec miażdżycy. Mają nadzieje na pozytywne rezultaty badań, ponieważ mleko owiec zawiera znaczące ilości likopenu, który cechuje się intensywnymi właściwościami przeciwutleniającymi.
Nawyk picia mleka w dzieciństwie może prowadzić do wieloletnich korzyści, nawet poprawy sprawności fizycznej i zdolności zachowania równowagi w starszym wieku, wynika z nowych badań.
Nietolerancja mleka często dotyczy małych dzieci, znaczna część z nich z wiekiem zaczyna lepiej reagować na produkty mleczne. Bywa jednak tak, że mleka nie mogą spożywać osoby dorosłe, wówczas konieczne jest ścisłe przestrzeganie zasad diety bezmlecznej.
Badanie wykazało, że osoby pijące większe ilości mleka i serwujące sobie przetwory mleczne, zdobywają znacznie lepsze wyniki w testach pamięci i innych badaniach czynnościowych mózgu w porównaniu do osób, które unikają mleka.
W naszej kulturze najbardziej rozpowszechnionym i najłatwiej dostępnym rodzajem mleka jest mleko krowie. Ale przecież inne ssaki również dają mleko, a najbardziej zbliżone do mleka kobiecego jest mleko klaczy. Skoro tak, to czy nie ono jest najbardziej odpowiednie dla człowieka?
W trakcie kontroli prowadzonych w zeszłym roku na zlecenie UOKiK skontrolowano prawie 5,5 tysiąca partii różnych produktów: mleka i jego przetworów, produktów z mleka koziego i owczego, mięsa i przetworów mięsnych, jaj, miodu, przetworów owocowych i warzywnych oraz oliwy z oliwek. Zastrzeżenia Inspekcji Handlowej wzbudziło 5 proc. sprawdzonych produktów spożywczych - były one zafałszowane.
Są alternatywą dla każdego, kto nie może albo nie chce używać najpowszechniejszej formy nabiału dostępnego w każdym sklepie spożywczym, czyli mleka pochodzenia zwierzęcego. Osoby mające specyficzną dietę, alergicy, weganie albo po prostu miłośnicy nowych kulinarnych wrażeń coraz częściej sięgają po kiedyś egzotyczne dla nas mleka roślinne: sojowe, migdałowe czy kokosowe.
Od dawna znana jest prosta rada - wypicie szklanki ciepłego mleka przed położeniem się do łóżka zapewni spokojny sen. Takie właściwości mleka są powszechnie przypisywane tryptofanowi, ale odkryto też mieszankę peptydów tego napoju, zwaną hydrolizatem kazeiny i trypsyny (CTH), która łagodzi stres i poprawia sen.