Liczba wyników: 1546
Jest popularnym elementem śniadań i traktowany jako zdrowa przekąska w ciągu dnia, ale jogurt ma wiele pożytecznych właściwości, więc może być wykorzystywany na różne sposoby. Oto kilka z nich.
Słodkie, soczyste mandarynki to świetny zdrowy deser. Teraz jest kolejny powód, by po nie sięgać - mają właściwości ochronne przed chorobami serca i cukrzycą. Pomagają też uniknąć otyłości.
Od dawna wiadomo, że sen ma lecznicze właściwości, pomaga organizmowi w regeneracji i sprawia, że szybciej wraca się do zdrowia. Teraz ustalono, że długość snu wpływa na poziom odczuwanego bólu.
Czasy, kiedy tran był obowiązkowym elementem uzupełniającym prawidłową dietę przedszkolaków dawno minęły. Dziś nikt już nie gania maluchów z łyżką nieładnie pachnącej substancji o żółtawym odcieniu, której smak pozostawia wiele do życzenia. Być może dlatego wielu dorosłych zapomniało, jak cenne właściwości kryje ona w sobie.
Właściwości lecznicze tej przyprawy odkryto już w starożytnym Egipcie. Podobno Kleopatra zażywała rozcieńczony wodą ocet jabłkowy po każdej obfitej uczcie kulinarnej, dzięki czemu słynęła ze wspaniałej figury i dobrego zdrowia. Ile w tym prawdy? Tego akurat nie wiadomo, co jednak pewne, to fakt, że ocet z jabłek jest bardzo ważny dla systemu nerwowego czy układu krążenia.
Popularny lek, stosowany zwykle przy przeziębieniach i na bóle głowy, może mieć antyrakowe właściwości. Kolejne testy dowodzą, że kwas acetylosalicylowy może uchronić przed nowotworem.
W kuchni jest niezbędna, bo stanowi podstawowy składnik większości polskich potraw i tych obiadowych, i deserowych. Można ją jednak zastosować na niekulinarne sposoby - mąka (pszenna, żytnia, ryżowa lub ziemniaczana) ma wiele właściwości.
Dobroczynnych dla oka właściwości luteiny nie da się przecenić. Naturalnym celem tego antyoksydantu jest poprawianie bariery ochronnej siatkówki oka, a przede wszystkim niezwykle wrażliwych na promieniowanie słoneczne komórek w plamce żółtej. Te struktury są właśnie podstawą mechanizmu widzenia – dzięki nim widzimy szczegóły.
Czekolada to jeden z tych produktów, które posiadają walory smakowe a jednocześnie korzystnie wpływają na zdrowie. Warunkiem tej ostatniej właściwości czekolady jest oczywiście umiar w jej spożywaniu.
Według sondażu przeprowadzonego przez Instytut Badań Rynkowych i Społecznych, Polacy nie znają zbyt dobrze właściwości zdrowotnych masła orzechowego. Powszechne jest m.in. przekonanie, że produkt ten jest tuczący. Jak to wygląda w rzeczywistości?
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość