Liczba wyników: 1167
Późna jesień to pora roku, wraz z którą u wielu ludzi pojawiają się stany apatii, złego humoru, obniżenia aktywności oraz ciągłego zmęczenia. Objawy te świadczą najczęściej o trudnościach ludzkiego organizmu w przystosowaniu się do krótszego dnia, jednak mogą również wskazywać na tzw. „depresję sezonową”, dla której naukowcy wymyślili nazwę "afektywne zaburzenia sezonowe". Na szczęście zaburzeń tych w większości przypadków nie trzeba leczyć farmakologicznie.
Zapalenie przyzębia czyli paradontoza to choroba tkanek przyzębia, której efektem niejednokrotnie jest utrata zębów. Terminem tym określa się wszelkie przewlekłe procesy zapalne dziąseł głębiej znajdujących się tkanek. Dział stomatologii zajmujący się chorobami dziąseł zaś to periodontologia.
Poprawia nastrój, doskonale wpływa na skórę, łagodzi stany depresyjne. Ma działanie prozdrowotne i odmładzające. Dla większości z nas jednak jej główne zalety to piękny zapach, rozpływająca się w ustach konsystencja i ten wspaniały, niezrównany smak. Czekolada ma dziś swoje święto.
Około 60 proc. osób cierpi na stres, zaburzenia rytmu serca, stany depresyjne i lękowe. Większość społeczeństwa spotyka się z sytuacjami stresogennymi w pracy i życiu osobistym. Stres, wraz ze złym odżywianiem jest główną przyczyną chronicznego zmęczenia.
Kultura jest decydującym czynnikiem, jeśli chodzi o interpretowanie emocji twarzy. Tam, gdzie kontrola emocjonalna jest standardem, np. w Japonii, uwaga koncentruje się na oczach. Tymczasem w kulturach, w których emocje są otwarcie wyrażane, takich jak Stany Zjednoczone, aby odczytywać odczucia innych, ludzie skupiają się na ustach.
Chyba każdemu zdarza się od czasu do czasu wpadać w gniew, warto jednak nauczyć się ograniczać takie stany ducha, bo są destrukcyjne nie tylko dla relacji z innymi, ale naszego stanu zdrowia. Oto kilka sposobów na zmniejszenie poczucia złości i innych negatywnych emocji, które mogą nas opanować.
Reumatyzm to potoczne określenie dolegliwości objawiających się bólem mięśni i stawów. Choroby reumatyczne podzielić możemy na zapalne oraz niezapalne. Do pierwszej grupy należą min: reumatoidalne zapalenie stawów, zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa, toczeń rumieniowaty. Wśród niezapalnych najczęściej spotykana jest choroba zwyrodnieniowa stawów.
Dotychczas prawdziwym celebrytą w dziedzinie poprawy pamięci był tłuszcz rybny. Teraz do tego szacownego grona sław trafiły seler i papryka. Wspomniane warzywa zawierają związek o nazwie luteolina, który łagodzi stany zapalny w mózgu i pomaga zapobiegać problemom z pamięcią powstałym w ich wyniku.
Stres, depresja, stany lękowe... Coraz więcej osób borykających się z obniżonym nastrojem ląduje na przysłowiowych „kozetkach” u psychologów. Tymczasem w niektórych przypadkach lepszy efekt od psychoterapii może nam dać zwykła zmiana diety. Nie ulega więc już żadnym wątpliwościom, że od tego, co jemy zależy nasz nastrój.
Charakteryzuje się podatnością na podrażnienia i stany alergiczne oraz wysoką wrażliwością na niekorzystne warunki atmosferyczne i detergenty. Zawiera niedostateczną ilość naturalnych substancji, które wychwytują cząsteczki wody w skórze i zatrzymują je w naskórku. Po umyciu cera sucha daje uczucie ściągnięcia, pod wpływem zimna, bądź gorąca ulega złuszczaniu.